5 inspirerande museer i Berlin

Morten Postrup listar fem museer i Berlin värda ett besök.

Läs gärna hans två tidigare texter om konst i Berlin.

Konst i Berlin: del 1

Konst i Berlin: del 2

Buchstabenmuseum

Udda Buchstabenmuseum samlar in gammaldags kommersiella skyltar i plåt, neon och plast när de riskerar att förgås i rivningar eller renoveringar. Det är grafiskt, vackert och ytterligare ett sätt att berätta historien om staden Berlin. När boken skrivs har man lämnat sina mycket nedgångna lokaler vid Jannowitzbrücke och planerar att öppna på annan plats. Stadtbahnbogen 424, buchstabenmuseum.de.

Altes Museum

Ett av de monumentala museerna på Museiön med en fantasieggande samling föremål från grekiska och romerska antiken. Byggnaden var en av de första att uppföras för att vara museum redan år 1830. Den raserades till stor del under kriget och har inte öppnat igen fullt ut förrän relativt nyligen. Ett museum för att begrunda den västerländska civilisationens rötter. Missa inte myntsamlingen. Am Lustgarten, www.smb.museum/en/museums-institutions/altes- museum/home.html.

Altes Museum Berlin. Foto: David Merrett
Altes Museum Berlin. Foto: David Merrett

Bauhaus-Archiv

En resa tillbaka till den skola som startade funktionalismen och satte tonen för design och arkitektur med start under 1920-talet: Bauhaus. Museet är intressant för den som är intresserad av Berlin, arkitektur, design och grafisk form. Ett trevligt och inspirerande museum i ett överkomligt format. Bra museibutik. Klingelhöferstrasse 14, bauhaus.de.

Uppdatering 2020: Museet och arkivet är stängt för renovering under de kommande åren. De har ett temporärt museum och arkiv som ligger på Knesebeckstrasse 1-2, i Berlin-Charlottenburg.

KW Institute for Contemporary Art

En bra utgångspunkt för gallerirunda kring Auguststrasse i Mitte är KW Institute for Contemporary Art med bra utställningar med fokus på experimentell och nutida konst. Kanske inte den mest lättillgängliga konsten rent konceptuellt och intellektuellt, men bra konst bjuder oftast lite tuggmotstånd. Auguststrasse 69, kw-berlin.de.

Julia Stoschek Collection

Privata samlare som gör konsten tillgänglig för allmänheten finns det flera av i Berlin. En av de senaste är Julia Stoschek som flyttat utställningsverksamheten hit från Düsseldorf. Fokus på video och andra multimedier. Schanzenstrasse 54, julia-stoschek-collection.net.

MORTEN POSTRUP är journalist, designstrateg och konsult som hjälper tidskrifter i ett föränderligt medielandskap. Han åker tåg och reflekterar över konsten i Berlin – och Berlin i konsten. Resan går bland annat till Treptower Park och Sammlung Boros.

Tema Berlin

Meny