5 klubbar i Berlin

Arvid Jurjaks är frilansjournalist och har bott i Berlin sedan 2015. Här skriver han om fem bra klubbar i Berlin.

Läs gärna hans andra texter om klubbar i Berlin

Berlins klubbar: del 1

Berlins klubbar: del 2

Berghain

Berlins och kanske Europas främsta tempel för techno och hedonistiskt festande. Värmekraftverket från 1953, byggt i samma socialistiska neoklassicistiska stil som byggnaderna längs Karl- Marx-Allee ett stenkast därifrån, består av i huvudsak tre dansgolv. Det mindre Panorama Bar ett par trappor upp, det sedan i mars 2017 Säule samt Berghaingolvet i den gamla turbinhallen. Innandömet består av en rå, minimalistisk stil i betong och stål, med imponerande takhöjd. Festerna börjar på fredagskvällar på Panorama Bar. Lördagskvällar vid midnatt öppnar också Berghaingolvet, för att sedan hålla öppet fram till måndagsförmiddagarna. Vanligtvis upptar klubben ungefär hälften av byggnaden. Ett fåtal gånger om året, som nyårsafton, öppnas även resten av kraftverket, med bland annat den än mer imponerande delen Halle. I källaren, med egen entré, håller sexklubben Lab.Oratory till. I kraftverkets gamla matsal, Kantine am Berghain, hålls konserter. Namnet Berghain är en sammanslagning av de sista stavelserna i Kreuzberg och Friedrichshain, de två stadsdelar vid vars gräns klubben ligger.

Berghain

Am Wriezener Bahnhof 70, Friedrichshain.

Prince Charles

En av få bra klubbar i Berlin profilerade på hiphop och r’n’b. Med baren nedsänkt i en uttorkad swimmingpool arrangeras här housekvällar och hiphopaftnar, ibland i kombination med ett mattema, till exempel hamburgare från några av de många hamburgerhaken i staden. För den som vill komma bort från den hemmasnickrade känslan på flera av technoklubbarna, eller tröttnat på klaustrofobiska betongkällare, är Prince Charles ett bra och lite fräschare alternativ. Drivs av samma gäng som ligger bakom den bland foodies omtalade restaurangen Parker Bowles på adressen bredvid.

Prince Charles

Prinzenstrasse 85 F, Kreuzberg.

Sameheads

Berlin är fullt med små, kvartersliknande klubbar att upptäcka. En av mina favoriter är Sameheads i Neukölln. På övervåningen en bar, eklektiskt inredd med bland annat skyltdockor, och i källaren en trång och fuktig technoklubb. På grund av problem med grannarna är volymen på övervåningen i samtalsnivå, medan det i källaren är desto råare. Ofta intressanta bokningar och bra och intresserad publik. Under veckodagarna arrangeras quiz och gratis filmkvällar med obskyriteter ur filmhistorien.

Samheads

Richardstrasse 10, Neukölln.

Sisyphos

Ett par kilometer från närmaste tågstation, på en förfallen industritomt, ligger en av Berlins populäraste sommarklubbar, Sisyphos. I det som tidigare var en skrot- och containerfirma med samma namn firas det här på flera dansgolv, från fredag till måndag, ibland
till och med till tisdag, utan avbrott. Klubben öppnade 2009 och kom snabbt att bli ett av de populäraste ställena i Berlin, med egen sandstrand, en liten damm med slingrande bro, och mängder av skrymslen och vrår att upptäcka. En bit avsides i stadsdelen Lichtenberg, men klart värt mödan om man inte är allergisk mot hippieinfluenser. Vissa helger dock plågsamt långa köer.

Sisyphos

Hauptstrasse 15, Lichtenberg.

KitKat

En av Berlins mest kända klubbar för lättklädda, sexinriktade nätter. Bakom tunnelbanestationen Heinrich-Heine-Straße firas här sedan 1994 olika temakvällar, med swimmingpool på övervåningen och sjukhussängar i källaren. Populärast och mest omtalad är queerklubben Gegen, som hålls en gång varannan månad. Förutom måndagar är det ofta en särskild klädkod, så läs på innan du ställer dig i kön.

KitKat

Köpenicker Strasse 76, Kreuzberg.

 

Text: ARVID JURJAKS är frilansjournalist och har bott i Berlin sedan 2015. Han går på klubb och beskriver känslan av att komma in på Berghain, gayscenen, knarkandet och guidar till fem favoritställen i ett Berlin där klubbkulturen aldrig har mått bättre.

Tema Berlin

Meny