Mat i Berlin

Journalisten och författaren Daniel Rydén skriver om mat i Berlin och typiska berlinska maträtter.

Läs gärna även hans text om den mest berömda rätten: currywürst. Eller hans text om det tyska kökets franska rötter.

10 typiska maträtter

Aal Grün
Kokt ål med ljus örtsås (Spreewaldsosse) och dill. Persiljepotatis och gurksallad hör till.

Berliner Weisse
Det första veteölet bryggdes i Berlin 1741. I början av 1800-talet påstås bryggaren Josty har tillsatt myskmadra till ölet. Senare tillkom bruket att blanda med hallonsaft.

Bulette
En pannbiff med franskt ursprung. Enligt vissa källor är hugenotternas boulette förebilden, enligt andra kom buletten till Berlin först 1806 med Napoleons trupper.

Döner Kebap
”Till middag fick vi kiebab, små stekta köttstycken inlindade i en mjuk brödkaka”, skrev den tyske officeren Helmuth von Moltke, som var i Turkiet som militär rådgivare, i sin dagbok den 16 juni 1836. Det skulle dröja 130 år innan den turkiska rätten nådde Berlin. Det är oklart vem som öppnade Tysklands och Berlins första Döner-Imbiss. Enligt en berättelse hittar vi pionjären på Kottbusser Damm 1970. Enligt en annan öppnade den turkiske invandraren Kadir Nurman först av alla en kebabkiosk vid Bahnhof Zoo.

Eisbein
Kokt fläsklägg med surkål, som i Berlin gärna serveras med grön ärtpuré.

Kasseler
Den saltade och rökta fläskkotlettraden kommer trots namnet nog inte från staden Kassel, utan ska enligt en obelagd tradition ha uppfunnits av en slaktare i Berlin som hette Cassel och var verksam på 1800-talet.

Königsberger Klopse
Frikadeller från Ostpreussen. Serveras i ljus sås med kapris. Sardeller eller fläsk kan också förekomma i såsreceptet.

Mat i Berlin: Pfannkuchen.
Pfannkuchen. Foto: Wikipedia/Silar.

 

Pfannkuchen
En munk som av utsocknes också kallas Berliner numera. I 1980-talets USA anklagades John F Kennedy felaktigt för att omedvetet ha kallat sig en sådan när han besökte Berlin 1963 och sa ”Ich bin ein Berliner”.

Rollmops
En rullad sillfilé med något i, kanske en inlagd gurka. Fick namnet mops eftersom den liknade en sådan. Påstås ha sitt ursprung i Berlin under 1800-talets första hälft, när järnvägen möjliggjorde transport av färsk östersjösill till staden.

Schwedeneisbecher
En dessert från DDR. Vaniljglass, äppelmos, ägglikör och vispgrädde. Namnet ska anrättningen ha fått 1952 av DDR-ledaren Walter Ulbricht, i förtjusning över svenska Tre Kronors seger med 7-3 över det västtyska ishockeylandslaget vid OS i Oslo.

DANIEL RYDÉN är författare och journalist på Sydsvenskan.

Tema Berlin

Meny