Om Karavan

Jag har alltid älskat att resa. Det började med tågluffande på 70-talet, och sedan dess har det varit en självklar del av mitt liv. Lika självklart har det varit att packa ner en reseguide i bagaget.

Än idag minns jag den fantastiska känslan när tåget från Västerås närmade sig Helsingborgs utkanter och jag plötsligt såg Helsingör gnistra i försommarsolen. Jag var 17 år och hade köpt ett tågluffarkort för 350 kronor. Tågfärjan över Öresund förde oss till Danmark och ett par timmar senare avgick nattåget från Köpenhamn till Paris.

Det stora äventyret hade börjat.

Sedan dess har det blivit många resor. Färden till Indien vid mitten av 70-talet då vi följde i författaren Thomas Löfströms fotspår. Under åren som frilansjournalist i Vietnam och Kambodja. På väg till intervjuer i Europa, eller de återkommande resorna till bokmässor i London och Frankfurt. Resor i jobbet kom senare att blandas med skidturism, och det tidiga 00-talets litet sorglösa flygande under veckoslut till olika städer i Europa.

Som en ständig del i packningen har jag haft en reseguide av något slag. Men det var i New York som det första steget togs mot att bilda Karavan förlag.

Porträtt på Erik Osvalds

Efter ett besök på Guggenheim Museum var jag och resten av familjen hungriga och gav oss ut på jakt efter en bra restaurang. Det blev en tröstlös vandring och till sist gav vi upp och åt vad som på sin höjd var en medelmåttig middag. När vi sedan gick ut och rundade hörnet låg den där – den genuina krogen som i stort sett var ämnad för oss.

Det var då jag insåg att det saknades en viss typ av guidebok på marknaden – den som fungerar likt en kompis du ska hälsa på. En rolig och lojal vän som visar vägen till alla pärlor bortom turistfällorna.

Resultatet blev den mycket uppskattade serien Karavan reseguider. Böckerna är skrivna av svenska journalister som levt eller verkat på resmålet ifråga, och som generöst delar med sig av personliga favoriter och smultronställen.

Efter att pandemin lamslog resandet över hela världen tar vi nu nya tag med Karavans reseguider. Men vi gör det samtidigt som synen på resandet har förändrats.

I dag är det alltfler som funderar på vad som är ett hållbart resande. Hur många turister kan samtidigt vistas på de stora turistmålen utan att dessa förändras i grunden? Vilken miljöpåverkan har hotellen? Och hur reser vi så klimatsmart som möjligt? Ja, det är bara några av de många frågor som jag och alltfler försöker att förhålla oss.

Samtidigt kvarstår ett grundläggande förhållande: att resor för min del alltid handlat om att lära och förstå mer om människor och platser.

På sajten Karavanreseguider.se vill vi berätta om allt fantastiskt som finns att upptäcka, samtidigt som vi också skriver om frågor som gör att resandet kan bli så hållbart som möjligt. Och vi, det är:

Erik, som har basen i Lund och har varit entreprenör i mediebranschen sedan början av 90-talet.

Maria, som bor vid Land’s End i Cornwall, så långt sydväst det går att komma i England, och frilansar som journalist och fotograf.

Tillsammans hoppas vi kunna täcka flera perspektiv på resandet och fortsätta att utveckla böcker och berättelser om allt som finns att upptäcka i vår omvärld!

Trevlig resa!

Erik

Maria

Hör gärna av dig med synpunkter på sajten eller de böcker vi publicerar! Vi tar tacksamt emot kritik eller uppskattande tillrop – skicka i så fall ett mejl till info@karavanforlag.se

Karavan reseguider ges ut av Karavan förlag

Förlaget har sitt säte i Lund. Det startades hösten 2012 och ger i första hand ut reseguider skrivna av svenska författare som varit bosatta på de olika resmålen. Hittills finns nära 30 olika resmål i serien Karavan reseguider. Vi är nu mitt uppe i en revidering av guiderna, samtidigt som nya projekt är på gång.

Meny