Klassisk pubmat

Håkan Engström skriver om klassisk pubmat i England. Och ger några enkla råd som kan vara bra att följa!

De vanligaste pubrätterna är opretentiösa. Det handlar om enkelt tilltugg eller rejälare bukfylla. Ölet, miljön, värmen och samvaron är av tradition viktigare.

Glöm inte läsa om hur Londons pubar växt fram.

Bangers and mash

Korv av svin- eller nötkött, med mos som dränkts av brunsås. Namnet ”bangers” kommer från ransoneringstiden under första världskriget då korvarna hade så mycket vatten att de exploderade i pannan.

Fish and chips

Panerad kolja eller torsk med pommes frites. Kvaliteten varierar som vädret en vecka i april, men det är oftare regn än sol. Serveras ofta med ärtpuré.

Steak and kidney pie

Köttpaj gjord på nötkött och rikligt med champinjoner. Worcester- shiresåsen ger mer lokalkaraktär än du kanske ber om. Serveras med grönsaker som inte behöver vara sönderkokta.

Klassisk pubmat: Ploughmans Lunch
Klassisk pubmat: Ploughman’s Lunch. Foto: Wikipedia.

Ploughman’s lunch

Perfekt mat för aledrickaren, särskilt om osten är en stilton: bröd, rikligt med ost, chutney, picklad lök, tomater.

Pickled eggs

Du kan få rådet att stoppa ner ägget i en fylld chipspåse och krossa det. Lyd enbart ifall tipslämnaren ser ruffig ut och du inte vågar annat.

HÅKAN ENGSTRÖM är journalist, ölskribent och musikkritiker på Sydsvenskan. Här avslöjar han hur den engelska puben har överlevt två världskrig, rökförbud, nykterhetsrörelse, matsnobberi, pastörisering, blaskig lager, EU och centralvärme.

Tema London

Meny