Utforska London på cykel

Går det att utforska London från cykelsadeln? Javisst! Karavan Reseguider möter svenska guiden Ola Wallin, ägare av Notting Hill Bike Tours.

Notting Hill Bike Tours garage ligger ett stenkast från Kensington Gardens. Här står cyklar för stora som små uppradade, redo för Londons gator. Svenska ägaren Ola Wallin startade sitt företag för drygt tre år sedan, och guidar i dag människor från hela världen.

Ola Wallin fattade tycke för London redan som barn. Efter att ha drivit ett café och arbetat som personlig tränare i Stockholm under många år bestämde han sig för att flytta hit. Flyttlasset gick vintern 2017, och i april samma år startade han Notting Hill Bike Tours. Idéen fick han under hösten 2016.

– Jag anordnade några träningsresor från Stockholm till London och körde även ofta en uppskattad sightseeing på cykel med deltagarna, säger Ola Wallin.

I lokalen på Bayswater Road har företaget hållit till i två år.

– Det är väldigt smidigt, eftersom vi bara behöver leda våra cyklar över gatan och sedan är vi inne i Kensington Gardens.

Med fullpackad kollektivtrafik är det kanske inte konstigt att många gärna upptäcker London på cykel, vilket de många pay-as-you-go cyklarna vittnar om. Men trafiken i London är hektisk. Bussar, bilar och andra fordon trängs på gatorna. Dessutom är det vänstertrafik, vilket många turister inte är vana vid.

– Därför cyklar vi bara genom parker, och vi kan vara ute i timmar utan att röra oss i trafiken. London en väldigt bra stad att cykla i. Vår kortaste tur tar cirka tre timmar. Då rör vi oss från vårt garage till Big Ben, klocktornet vid parlamentshuset, och gör ofta 15 stopp på vägen. Ofta cyklar vi i två tre minuter för att sedan stanna till.

Hyde Park och Kensington Gardens
Hyde Park och Kensington Gardens ligger bara några minuter från Ola Wallins cykelgarage.

Turer för alla

Under högsäsongen, april till oktober, arrangerar Notting Hill Bike Tours minst två guidningar per dag. Turerna är anpassade till alla åldrar och förmågor.

– Jag vill inte bara transportera folk runt, utan jag vill att de ska se saker och inte missa platser med till exempel historiskt värde. Samtidigt har jag märkt att de flesta inte bryr sig mycket om årtal och fakta. Därför försöker jag sätta en knorr på informationen, säger Ola Wallin och fortsätter:

– För det handlar om storytelling. Ibland kör jag därför frågesport längs vägen, ibland tar jag med min stereo och spelar låtar kopplade till specifika platser.

Det finns egentligen inga krav för den som vill hänga med på cykelsightseeing. Företaget anordnar även gångturer och sightseeing med bil, det finns därmed alternativ om deltagarna trots allt inte vill cykla.

– Jag har också ofta privata grupper och då brukar vi skräddarsy en tur tillsammans. Med vana cyklister tar vi oss ibland utanför centrala London, till exempel till Hampton Court eller Windsor Castle.

Fler guldklimpar finns utanför centrala London, berättar Ola Wallin. En favorittur är till Penge, en timme söderut.

– Jag är riktigt intresserad av street art, och här finns Europas bästa!

London – en stad för de nyfikna

Ola Wallin gillar själv att upptäcka London. När han inte guidar är han själv ofta på upptäcktsfärd, antingen ensam eller med sin partner Tina.

– London förändras hela tiden, vilket passar mig bra som är en väldigt nyfiken person. Det är bland det bästa med staden, säger han och fortsätter:

– Jag gillar också att själv besöka de klassiska sevärdheterna. Jag tror jag skulle kunna utforska Westminster Abbey varje vecka under ett år och fortfarande se nya saker. Vissa av våra besökare säger att jag som guide säkert kan allt om London. Mitt svar är att den dag jag är fullärd åker jag hem till Stockholm.

Ola Wallin är entusiastisk över sitt arbete som guide, vare sig han håller i en cykeltur eller en skräddarsydd dagstur för en privat grupp.

– Jag tycker det är fantastiskt roligt att träffa, hjälpa och guida människor. Jag har lärt mig mycket sen jag startade, men nu tycker jag verkligen att jag är duktig på det jag gör. Det är också därför jag tycker det är roligt, säger Ola Wallin.

Uppdatering Covid-19

Just nu sker självklart inga sightseeing turer, eftersom Ola Wallin följer den brittiska regeringens restriktioner för hantering av Covid-19. Men på frågan om läget just nu säger han:

– Jag avvaktar bara och är förhoppningsvis igång igen om ett par månader. Det finns ingen startsträckan och så fort jag får klartecken så är jag igång samma dag. Även om besökare från andra länder står för merparten av omsättningen så finns ett visst intresse från Londonbor och jag får satsa på det tills resandet kommer igång igen.

Ola Wallin, 51 år gammal. Bor just nu i London Fields, London, tillsammans med sin partner Tina. De ser till att bara bo ett år på varje adress för att upptäcka så mycket som möjligt av London. Driver företaget Notting Hill Bike Tours och administrerar även Facebooksidorna ”London Street Art”, ”Notting Hill Bike Tours” och ”Upptäck London”.

Text och foto: Maria Lundin Osvalds

Tema London

Meny