Härligt strandbad i Opatija

I Opatija syns inga romerska lämningar och ingen medeltida kyrka som i många andra städer längs kusten. Med sina drygt 200 år är staden fortfarande en gladlynt ungdom. Det hela började på 1840-talet när adelsmannen Iginio Scarpa från Rijeka byggde en sommarvilla i en fiskeby som då bara bestod av 35 små hus. Runt Villa Angiolina lät han anlägga en park med blommor och träd från flera världsdelar och i villan underhöll han sina gäster.

När den österrikiska kejsarinnan Maria Anna varit på besök blev Opatija högsta mode i societeten. Flera hotell byggdes, med det pampiga Hotell Kvarner i spetsen. Medlemmar av flera kungahus reste till Opatija, bland andra svenske Oskar II. Hit kom man för att kurera sig med havsbad och umgås i de rätta kretsarna, nätverka skulle vi säga i dag.

I Villa Angiolina och den schweiziska villan intill ligger numera Opatijas turistmuseum. Här finns foton från Opatijas gyllene år, men tyvärr inga uppbyggda hotellmiljöer och inte särskilt mycket tidstypiska kläder.

I Opatija ligger de stora villorna och hotellen på rad, söta som gräddtårtor eller i schweizisk alpstil enligt modet under la belle époque i slutet av 1800-talet fram till första världskriget. Många av de vackra hotellen som kantar promenaden Lungomare är numera renoverade till sin forna glans, men inte alla. Här finns chansen att bo i ett vackert 1800-talshotell precis vid vattnet för bara några hundralappar om du klarar dig utan tv och luftkonditionering och reser under lågsäsong. Föredrar du å andra sidan femstjärnig lyx finns det också. Traditionen som kurort lever kvar i form av moderna spaanläggningar. För den som älskar strandbad är inte Opatija rätt resmål. Här finns inga naturliga stränder, man badar från terrasser vid havet.

 

Opatija
www.opatija.net