Bästa maten på Pelegrini

Förbered dig inför kvällens middag på denna krog genom att hoppa över lunchen! Annars blir det svårt att orka hela avsmakningsmenyn. För det är värt att arbeta sig igenom alla sju rätterna som är moderna varianter på traditionella rätter och har tillagats av idel lokala råvaror.

Ingen annanstans i Kroatien har jag ätit bättre än på Pelegrini. Perfekt långlagat lamm med underbar sås är en av höjdpunkterna. Till det vin av lokala odlare som Bibich från Skradin nära Šibenik.

Maten serveras på rustika keramiktallrikar av mycket trevliga och kunniga servitörer inne i palatset som krogen tagit sitt namn från eller på uteserveringen med utsikt mot katedralen Sveti Jakova. De presenterar maten utan de långa haranger som är lite för vanliga på trendiga krogar och utan någon som helst snobbism. Allt detta till en kostnad som är lite högre än genomsnittskrogen i Kroatien men extremt prisvärt jämfört med Sverige.

Det är inte bara jag som gillar Pelegrini. Krogen har blivit utsedd till den bästa i Kroatien två år i rad i Zagrebtidningen Jutarnji Lists lista Dobri Restorani. 2016 röstades dessutom ägaren och chefskocken Rudi Štefan fram som årets bästa kock på samma lista.

Det är ofta fullt så boka bord!

 

Pelegrini
Jurja Dalmatinca 1, Sibenik
www.pelegrini.hr