Elisabeth Axås, författare till Mitt Kroatien, skriver om den kroatiska staden Hvar på ön med samma namn.
Staden Hvars historia som öns viktigaste stad började 1278, när öborna fått nog av härjande pirater och vände sig till Venedig för att få skydd. Venedig byggde ringmur, palats och borgen Fortica, som vakar över staden från ett berg.
Torg Svetog Stjepana (även kallat Pjaca) där uteserveringarna regerar i dag, var från början en vik som delade Hvar i två delar; på norra sidan klättrade adelns palats uppför backarna, på den södra bodde borgarna och fiskarna. På 1500-talet hade de fått nog av adelns förtryck och gjorde uppror. Revolten slogs ned men oron fortsatte och inte förrän 1611 blev det fred mellan klasserna och borgerskapet fick visst inflytande över stadskassan.
De nya goda relationerna över klassgränserna befästes med uppförandet av teatern som fortfarande finns kvar på övre våningen i Arsenalen på Pjacas södra sida. För första gången i Europa kunde adel och borgare roa sig på samma teater. I dag har nutidens nobless av kändisar och välbesuttna alltmer tagit över staden som sitt eget semestertillhåll. Räkna alltså med en märkbart högre prisnivå än på många andra ställen i Kroatien. I alla fall på de lyxigare haken längs Riva och i de gamla adelskvarteren norr om torget.
Sydost om Riva finns krogar och privatrum som är både prisvärda och anspråkslöst trevliga.
Läs fler tips från om Hvar och Kroatien i guideboken Mitt Kroatien.
Text: Elisabeth Axås