Kroatiens flagga

Kroatiens flagga har en lång historia, som påverkats av de många konflikter landet genomlidit. Här är några av de viktigaste händelserna som påverkat flaggans utformning.

Flaggans utseende

Kroatiens flagga har rötter från 1800-talet men antogs i nuvarande form den 21 december 1990.

Flaggan är en så kallad trikolor och har tre lika stora horisontella linjer. Översta linjen är i rött, därefter följer vitt och sedan blått. I mitten av flaggan tronar Kroatiens riksvapen, en schackrutemönstrad röd-vit sköld med anor tillbaka till 900-talet. På skölden sitter en krona som består av fem mindre sköldar. Den första skölden på kronan är det mest äldsta kroatiska vapnet. De följande fyra representerar områden i landet: Dubrovnik, Dalmatien, Istrien och Slavonien.

Kroatiens flagga i Dubrovnik.
Kroatiens flagga i Dubrovnik. Foto: Flickr/CC BY 2.0

Historia

Under 1800-talet var Kroatien under ungerskt och österrikiskt styre. 1848 skapade en grupp kroatiska nationalister i sin kamp för självständighet den första versionen av det som idag är Kroatiens flagga.

En nazistisk marionettstat etablerades i Kroatien under andra världskriget. Ledningen använde den kroatiska flaggan från 1848 – men med en förändring. De lade till den Kroatiska fasciströrelse Ustašes symbol.

Flaggan användes återigen under den Socialistiska republiken Kroatien, som var en del av socialistiska Jugoslavien. Istället för riksvapnet användes en röd, femuddig stjärna med guldrand.

Kroatien blev självständigt 1991. Då ersattes stjärnan med nuvarande riksvapen.

Mer från Kroatien

Meny