5 sevärdheter i Kroatien

Bad och sol, fantastisk natur och flera av UNESCO:s världsarv. Här är fem sevärdheter i Kroatien som är ett måste att besöka!

Ringmuren i Kroatien

Dubrovnik

Gamla stan i Dubrovnik är ett av UNESCO:s världsarv. Innanför den medeltida ringmuren från 1200-talet ringlar sig pittoreska kullerstensgator fram. Gatorna är bilfria, vilket är ett extra plus. I Gamla stan finns flera populära sevärdheter, till exempel katedralen i barockstil från 1500-talet. Här ligger även det kulturhistoriska museet inrymt i det före detta rektorspalatset, en gotisk-renässansbyggnad som tidigare användes av statsledningen i Dubrovnik.

Utanför gamla stan ligger den medeltida Lovrijenac-fästningen, även kallad Sankt Laurentius fästning. Utsikten är spektakulär och hit kommer många för att ta foton av Dubrovknik. För den som besöker under varmare årstider kan ett besök till stranden Banje rekommenderas. Det Adriatiska havet utanför Dubrovnik är känt för sin kristallblå färg och klara vatten.

Split

Staden Split är en hub för mycket i Kroatien. Det är den största staden vid det Adriatiska havet och regionen Dalmatiens ekonomiska och kulturella centrum. Split har genom historien varit under romerskt, venetianskt, österrikiskt, franskt, italienskt och jugoslaviskt styre. De äldre delarna av staden är ett av UNESCO:s världsarv.  Här finns flera sevärdheter som bör besökas, som Diocletianus palats och Sankt Domnius katedral. Split är en populär turistort och den näststörsta staden i Kroatien. Dessutom är det härifrån de flesta färjor går ut till de kroatiska öarna.

Ön Brač i Kroatien. Foto: CC 2.0 Wikipedia/Szabolcs Emich.

Besök en av alla kroatiska öar

Ön Hvar är kanske den mest populära. Vid en skyddad hamn ligger Hvars stad. Här kan du flanera längs kullerstenstäckta mysiga gator som kantas av hippa restauranger och barer. Promenera längs strandpromenaden omgiven av palmträd, eller upptäck öns historia eller natur.

För den som är på jakt efter äventyr rekommenderas Brač. Här finns fina vandrings- och cykelleder. Många intresserade av havsaktiviteter besöker ön, som är väldigt populär för vindsurfare.

Nationalparken Krka i Kroatien
Nationalparken Krka i Kroatien.

Nationalparken Krka

Nationalparken Krka etablerades 1985 för att skydda de många vattenfall som finns i området. Genom Krka sträcker sig den 73 kilometer långa Krka-floden. Vattenfallen Skradinski Buk består av 17 olika fall och är de mest berömda. I nationalparken finns även ett rikt växt- och djurliv: 860 olika växtarter, över 200 fågelarter och en mängd däggdjur, fiskar och reptiler.

Nationalparken är populär bland turister och under högsäsong kan det vara ett högt tryck av besökare.

Läs gärna mer om nationalparken här.

St Jakobs Katedral i Šibenik.
St Jakobs Katedral i Šibenik. Foto: CC BY 2.0 Flickr/Marco Verch.

S:t Jakobs katedral

S:t Jakobs katedral i Šibenik är sedan 2000 ett av UNESCO:s världarv. Katedralen började byggas under tidigt 1400-tal, men tog ungefär 100 år att färdigställa. Därför är katedralen influerad av såväl gotisk som renässansstil. Idag är S:t Jakobs katedral i Sibenik ett av Kroatiens mest berömda byggnadsverk.

Passa på att läsa på innan ditt besök.

Mer från Kroatien

Meny