Batelina: Istriens bästa krog?

Restaurangen Batelina i Istrien i Kroatien är en av regionens bästa krogar.

Jag kör runt i den lilla byn Banjole en mil utanför Pula flera varv innan jag hittar denna lilla krog. Flera restauranger runt omkring har stora skyltar men inte Batelina. Till slut upptäcker jag den minimala skylten med svart text på mörkt trä över porten i häcken. Jag har passerat flera gånger utan att se den.

Men det är värt att leta lite extra för Batelina är en av Istriens bästa krogar. Fisk är det som gäller och menyn som du kanske kan få servitören att visa dig kan du glömma. Allt handlar om dagens fångst. ”Visst har vi en meny, men hälften finns ändå inte i dag och hälften står inte med” förklarar han och föreslår en förrätt med smakprov på bland annat fiskmousse, hajconfit och små chips av fiskskinn. Jag litar helt på hans rekommendationer och får en middag jag inte glömmer i första taget.

Fiskarfamiljen Skoko startade Batelina år 2000. Servitören berättar att pappan fiskar, sonen och svärmor står i köket. Själv är han granne med familjen. Allt på krogen är lokalt säger han: ”fisken, oljan, vinet, kyparna …”.

David Skokos nyskapande fiskrätter har inte gått obemärkta förbi. Denna lilla krog har uppmärksammats av både tv-kockar och gourmetmagasin, något som gör mig lite orolig när notan ska betalas. Har jag råd? Inget problem, förrätt, huvudrätt och dessert (mums, choklad med olivolja och chili) men utan vin på grund av bilkörning går på drygt 300 kronor.

Observera att Batelina inte tar kontokort och bara tar emot förbokade gäster. Ring och boka på +385 52 573 767. De talar utmärkt engelska, samt italienska och tyska som så många andra i den här delen av landet.

Läs gärna fler tips från Kroatien här!

Batelina
Čimulje 25, Banjole

Text och foto: Elisabeth Axås

Mer från Kroatien

Meny