Fantastiska vattenfall i Krka nationalpark

Krka nationalpark i Kroatien är en syreinjektion med sitt överflöd av grönskande träd och buskar.

Här och där är det som att promenera i en svensk skog med ekar och tallar.

Både Krka och den mer kända Plitvice nationalpark har etablerats för att skydda imponerande serier av vattenfall. Krkaparken omfattar 109 kvadratkilometer längs floden Krka. Mest omtalade och besökta är vattenfallen Skradinski Buk i den nedre delen av parken. Här kastar sig vattnet ned för 17 fall av olika storlek längs en sträcka på 800 meter.

Längs promenadvägen runt Skradinski Buk kommer du riktigt nära vattnet på spänger och broar. Det går till och med bada under fallen. De har bildats av travertin, en sorts kalksten som format klippor i olika nivåer. Längs floden finns ett rikt växt- och djurliv med 860 olika växtarter, över 200 fågelarter och en mängd däggdjur, fiskar och reptiler.

Krka är ett populärt utflyktsmål där man ofta stöter på skolklasser under terminerna och turistgrupper på sommaren. Utöver fallen finns här ett litet friluftsmuseum med smedja, kvarn, vävstuga och kök. Här ligger också resterna av Krkas första vattenkraftverk, byggt 1895. Det var ett av de allra första som använde växelström enligt Nikola Teslas teorier. Tesla som föddes i byn Smiljan bara 16 mil härifrån hann dock före med sitt kraftverk i Niagarafallet. Det startade två dagar före Krkas, den 28 augusti 1895.

Det finns också möjlighet att åka på en båttur till ön Visovac med ett franciskanerkloster.

Parken har fem entréer varav Lozovac och Skradin är de mest använda. Från Skradin åker man båt till Skradinski Buk.

Krka nationalpark
www.np-krka.hr

Text och foto: Elisabeth Axås

Mer från Kroatien

Meny