Luviji: Restaurang med takterass

Luviji är inte en utan två krogar som ligger lite undanskymt i en gränd ovanför Hvars Riva. På takterrassen har restaurangen Luviji utsikt över hustaken. Här är det ofta fullsatt så reservera bord.

Eller välj den billigare och mer avslappnade Konoba Luviji med grova träbord och bänkar under vinrankorna i gränden. Här kan man inte boka bord. Det är fullt när jag kommer så jag får sitta i trappan och vänta. ”Det blir ett bord ledigt om ett glas vin” förklarar servitrisen.

De båda krogarna har var sitt kök, men ägs av samma familj. Luviji öppnade 1989 sedan gästerna som hyrde in sig hos familjen Luviji övertalat mamman att inte bara fixa middag till dem utan öppna för utomstående också. I början fick gästerna gå genom vardagsrummet för att komma upp på takterrassen.

Jag väljer mellan endast åtta rätter på konoban, allt typiskt kroatiskt utan krusiduller. När jag inte kan bestämma mig för vilken ost jag vill ha på förrättstallriken fixas en specialare med lite av varje. Vinet är familjens egenodlade, vattnet kommer från kranen om man så önskar. Enkelt, gott och prisvärt!

 

Luviji Rooftop
Jurja Novaka 6, Hvar stad, Hvar
www.facebook.com/rooftopluviji/