En guide till mat i Kroatien

Olivolja, hemgjord pasta, fisk, skaldjur, mustiga grytor … Som väntat i ett område som tillhört så många länder har maten i Kroatien influerats från olika håll. Här är vår guide till mat i Kroatien.

Längs kusten serveras fisk och skaldjur. Ju längre norrut desto mer är maten influerad av Italien med mycket pasta. Men i Slavonien och centrala Kroatien är inflytandet från Centraleuropa större med mer kött, korv, paprika och kål.

Ćevapčići är köttfärsrullar som vi ofta förknippar med gamla Jugoslavien, men de hör egentligen hemma i Bosnien. Pljeskavica är en serbisk pannbiff som man ofta hittar på menyerna även i Kroatien.

Här är några exempel på rätter och ingredienser att prova i Kroatien. Gärna på en konoba. Ordet betyder egentligen ’mat- eller vinkällare’ men det används i dag för krogar med lokala rätter.

Lästips: tre texter om Berlins matkultur av Daniel Rydén!

Peka

Peka är inte en maträtt utan ett tillagningssätt. En peka är ett lock som man placerar över grytan med mat. Det kan vara kött, fisk eller bläckfisk med grönsaker och rotfrukter. Alltihop ska ställas i glödande kol, täckas med het aska och koka i flera timmar.

En peka är ett lock som man placerar över grytan med mat.
En peka är ett lock som man placerar över grytan med mat.

Pašticada

En dalmatinsk specialitet som består av marinerat nötkött, späckat med morot, vitlök och bacon och sedan bräserat i timmar i rödvin. Serveras med hemgjord njoki, alltså gnocchi.

Crni rižot

Risotto som färgats svart av att kokas med bläcket från bläckfisk. Risotton innehåller dessutom ofta musslor och andra skaldjur.

Brudet

Fisk- och skaldjursgryta från Dalmatien som oftast serveras med polenta. Innehållet kan variera men det ska gärna vara minst tre sorters fisk plus något eller några skaldjur kokade med bland annat tomat. Kan även stavas brodet.

Gregada

Fiskgryta med flera sorters fisk och potatis. Särskilt vanlig på Hvar.

Skampi na buzaru

Havskräftor kokta i vitt vin, vitlök, persilja och ströbröd. Räkor (kozice), musslor (kunjke) och bläckfisk (lignje) kan tillagas på samma sätt.

Fuži

Pasta från Istrien som rullas för hand runt en pinne eller blyertspenna. Passar bra till grytor med svamp, biff, kyckling eller tryffel. På Krk kallas ungefär samma rätt šurlice.

Blitva

Mangold, ett vanligt tillbehör som beställs vid sidan om huvudrätten.

Burek

Bröd av filodeg, oftast fylld med köttfärs eller ost.

Palačinke

Dessertpannkaka fylld med exempelvis sylt, frukt, choklad, nötter eller vaniljsocker.

Text: Karin Zillén

Mer från Kroatien

Meny