Saluhallarna i Rijeka

Rijekas hamnområde är ruffigt med graffiti och flagnade fasader. Men här finns några bra och billiga krogar och framför allt stadens tre saluhallar. Här har fiskarna sålt sin fångst sedan urminnes tider, men på 1880-talet kompletterade man med två saluhallar för grönsaker och andra varor. År 1916 stod även den nya fiskmarknaden i jugendstil klar med reliefer av fiskar, skaldjur och snäckor längs väggarna.

Köp färsk fisk och frukt, men passa också på att promenera runt i hamnkvarteren, som inte nåtts av den moderniserings- och gentrifieringsvåg som drabbat liknande kvarter i många andra gamla hamnstäder.

Kroatiens tredje största stad har varit hamn- och industristad sedan 1600-talet, men i dag är mycket av verksamheten i hamnen, varvet och industrierna borta och staden har svårt att hitta en ny identitet. Kanske blir det som kulturell metropol. Rijeka har utsetts till en av Europas två kulturhuvudstäder 2020 i konkurrens med storheter som Dubrovnik och Pula.

Motiveringen är stadens mångkulturella bakgrund och kulturårets slogan är ”Port of diversity”. När Rijeka under flera århundraden tillhörde Habsburgska riket talades fyra språk sida vid sida: kroatiska, italienska, tyska och ungerska.

 

Saluhallarna
Vatroslava Lisinskog, Rijeka
www.rijeka2020.eu