Att göra på Brač i Kroatien

Elisabet Axås, författare till guideboken Mitt Kroatien, berättar om tre saker du inte får missa på ön Brač i Kroatien.

Zlatni Rat (Bol, Brač)

Om du bara sett ett enda flygfoto på en kroatisk strand, då föreställer det med stor sannolikhet Zlatni Rat. Namnet betyder ’gyllene hornet’ och stranden sticker ut just som ett horn mitt på ön Bračs södra sida. Strandens klapperstenar låter som de heter när de far upp och ner i takt med vågorna. Vindar och strömmar förflyttar dem oavbrutet och ger hornet olika form från tid till annan. Zlatni Rats skönhet är nog mest påfallande just från luften. Nere på marken döljs dess form av alla solbadare och solstolar som trängs längs vattnet.

Men visst är det värt att promenera på den kalkstensbelagda gångvägen från Bol ut till stranden. Längs vägen kan du handla souvenirer i en mängd stånd. Mortlar i Bračmarmor är ett tips, men mest akut är att få med sig ett par badskor. Vattnet blir snabbt djupt och det är inte så lätt att arbeta sig upp på land igen på bottnens rullande stenar utan skor på fötterna.

Zlatni Rat
Bol, Brač

Mali Raj (Bol, Brač)

Alldeles väster om Zlatni Rat, på andra sidan om den lilla pinjeskogen och nära en campingplats, ligger helt oväntat min favoritkrog på Brač. Ta en promenad hit från stranden när det är dags för lunch! Här erbjuds modern kroatisk mat i en grönskande trädgård full av blomsterinstallationer och skulpturer av den lokale skulptören och poeten Ivica Jakić Puko. Under oliv- och johannesbrödträd serverar ägaren Tonči Kukoč härlig bläckfiskcarpaccio, räkpaté, tonfisk och mycket mer. Allt elegant upplagt och riktigt gott.

Mali Raj
Put Zlatnog Rata, Bol, Brac

Uje (Bol, Brač)

Målet för butikskedjan Uje är att marknadsföra kroatisk olivolja i Kroatien och utomlands med hjälp av modern design och hög kvalitet. Det betyder god olja i snygga flaskor och till förhållandevis höga priser. Vill du prova olika oljor och kanske också köpa kryddor, röror och annat med eller utan olja är Uje ett bra val. Ujes egen olivolja heter Brachia och framställs här på Brač, så butiken i Bol får representera hela kedjan som har butiker på en mängd turistorter längs kusten.

Uje
Porat Borskih Pomoraca

Läs fler tips från Elisabeth Axås i boken Mitt Kroatien.

Text: Elisabeth Axås.

Mer från Kroatien

Meny