Praktfull barock i Wallensteinträdgården

Albrecht von Wallenstein var härförare över sin egen armé och slogs på kejsarens sida mot Gustav II Adolf under trettioåriga kriget. Dessutom räknades han som en av Europas mest förmögna män under det tidiga 1600-talet. Plötsligt fick han för sig att det var just här på Prags Lillsida som han skulle bygga sitt palats. Han lät riva ett palats, tre trädgårdar, tjugotre hus och ett tegelbruk för att uppföra sitt vansinnesprojekt.

Det sägs att Wallensteins palats och trädgård är som den gamle krigsherren själv – stolt, prålig och världsfrånvänd – och det är lätt att hålla med. Trots att det är den största trädgården i centrala Prag är den knappt skönjbar utifrån. Det enda som skvallrar om att det finns något här är en långsträckt grå mur med en liten träport i.
När man väl kommer in utbreder sig en gigantisk barockträdgård med en konstgjord droppstensvägg, en utomhusscen, en fiskdamm och mängder av statyer. Tittar man riktigt noga på statyernas socklar står det på renaste svenska ”Kopia, Original Drottningholms slott”, eftersom det faktiskt är svenska kopior som tillverkats efter originalen som den svenska armén stal under trettioåriga kriget. Märkligt i sammanhanget är att konstgjutaren var Herman Bergman – Astrid Taubes pappa.

Detta jättepalats med trädgård stod klart 1630, men eftersom Wallenstein själv var ute och krigade och dog redan 1634 var det inte många gånger han kunde strosa omkring i sin jätteträdgård.

Valdštejnská zahrada
Letenská 110 00