Svensk historia på Karlsbron

Självklart ska man som pragbesökare åtminstone en gång ta sig över Karlsbron. Den här gamla skönheten var ända fram till mitten av 1800-talet den enda bron som förband Prags två delar. Det var den store kung Karl IV som lade grundstenen och det gjorde han vid den magiska tidspunkten år 1357 den 9 juli klockan 5.31 på morgonen, vilket ger den magiska sifferserien 1-3-5-7-9-7-5-3-1.

Det var också här som den svenska armén i nästan tre månader försökte tränga igenom pragbornas desperata försvar. Mycket tack vare den gigantiske jesuitprästen Plachy lyckades svenskarna aldrig, och när budet om den Westfaliska freden kom förbrödrades svenskar och tjecker på krogar och värdshus. Enligt ögonvitten drack då Plachy svenskarna ”till en stilla medvetslöshet”.

Även om svenskar har ett nästan obegripligt gott rykte bland tjecker så lever från den här tiden ett talesätt kvar i språket. När någon beter sig illa, till exempel fotbollshuliganer eller fulla turister som sitter och skränar på någon krog, skakar tjecken på huvudet, suckar och säger: ”Jako švédové na Karlovým mostě” (Som svenskar på Karlsbron).