Unika St. Vituskatedralen

Landets största kyrka tog nästan 600 år att färdigställa. På platsen har det stått kyrkor och hednatempel tidigare, men den nuvarande katedralen började byggas i mitten på 1300-talet och blev inte klar förrän 1929. Det är inte på grund av att tjeckerna skulle vara lata eller ointresserade av att bygga kyrkor utan för att landet utsattes för krig och annat elände som satte käppar i hjulen.

Just för att katedralen byggdes under så oerhört lång tid har den fått ett mycket unikt utseende. I princip hela kyrkan är i gotisk eller nygotisk stil, men så plötsligt sticker det högsta tornet upp med sina barockt svällande lökkupoler.

Inuti kyrkan finns sagolika glasfönster skapade under tidigt 1900-tal av dåtidens största tjeckiska konstnärer. Det mest kända är det tredje till vänster från åskådaren sett som gjordes av den store Alfons Mucha. Om man tittar längst ned på fönstren ser man att hela härligheten är sponsrad av Banka Slavia, som helt fräckt köpt lite reklamplats mitt inne i kyrkan.

På kyrkans högra sida från ingången sett ligger Václavkapellet, den äldsta delen av kyrkan och det är också här man förvarar relikerna efter den helige Václav, landets skyddshelgon.

Tittar man in i kapellet finns det längst bort i hörnet en liten dörr. Bakom den finns de tjeckiska kronjuvelerna med bland annat den ovärderliga Václavkronan. Den senaste historien som rör kronjuvelerna är faktiskt från 2013, då den nyvalde presidenten Miloš Zeman tillsammans med ärkebiskopen, statministern och andra högdjur skulle inviga den allmänna visningen av kronjuvelerna. Det visade sig att herr president Zeman var stupfull och självklart kablades det ut till alla tjeckiska hushåll i direktsändning. Presidentkansliet dementerade  alkoholryktena dagen efter och hävdade att presidenten dragit på sig en influensa. Efter det har ordet presidentinfluensa fått en gjuten plats i det tjeckiska språket. Se gärna den dråpliga händelsen på www.youtube.com/watch?v=UEHkoHZg50M.

Katedrála svatého Víta
III. nádvoří 48/2
www.katedralasvatehovita.cz