Utforska Gamla stan

Gamla stan är utan tvekan Prags hjärta. Det var här, kring den enorma marknadsplatsen, som Prag växte fram som en betydande handelsstad redan på 900­talet. Även om landet alltid styrts från andra sidan Moldau där kungar, kejsare, presidenter och parlament har huserat är det i Gamla stan som man hittar den sanna Pragkänslan.

De andra historiska delarna av staden besöker man, men det är i Gamla stan man uppehåller sig, i alla fall tills man har betat av det historiska Prag och är redo att bege sig ut och upptäcka resten. Som en utmärkt kontrast till Pragborgens högtidlighet ligger Gamla stan på Moldaus östra flodbank med vindlande gränder och små rökiga ölstugor.

När folk frågar vad man inte ska gå miste om vid sitt Prag­ besök brukar jag svara: ”Att gå vilse i Gamla stan.” I de små gränderna och passagerna finns det alltid något nytt att upp­ täcka och eftersom Prag är en så fredlig storstad är det inte farligt att ge sig in i ens den lortigaste och mörkaste gränden. Stadsdelen är också tillräckligt stor för att både rymma turisthorder som fascinerat väntar på att det astronomiska uret ska slå hel timme och Pragbor som promenerar med sina barn och åker skridskor nere vid sjukhuset Na Františku.

I Gamla stan finns butiker för både mode och industridesign och framför allt är det här, och på Lillsidan, som de flesta av Prags klassiska gamla ölsjapp fortfarande ligger.

Gamla stan tillhör förstås de ursprungliga städerna, fick sina stadsprivilegier 1172 och har alltid varit köpmannacentrum. De vindlande gränderna mellan de gamla byggnaderna gör att det fortfarande är möjligt att strosa omkring ganska ostört, trots turistmängderna.