Kája Saudekmuseet och Klub Batalion

Uppdatering 2022: Kája Saudekmuseet och Klub Batalion har tyvärr stängt.

En av Prags äldsta rockklubbar, Klub Batalion, har också blivit hemvist för en av de märkligaste konstnärerna i landets moderna historia.

Kája Saudek var något så unikt som en serietecknare i kommunistblocket. Han och hans tvillingbror, den världsberömde fotografen Jan Saudek, föddes 1935 och under andra världskriget lyckades båda bröderna överleva i koncentrationsläger.

Under 1960-talet började Kája publicera sina teckningar och redan 1964 blev han dömd till fem månaders fängelse för att moraliskt ha förfört ungdomen med sina erotiska skapelser. I det förhållandevis liberala klimatet under slutet av 1960-talet gick det att publicera relativt fritt, och det var nu som Kája Saudek skapade sitt största verk, Muriel och änglarna. Albumet skulle just ges ut när det mystiskt försvann från tryckeriet i ytterligare ett av kommunistregimens paranoida försök att slå ned på allt som på något sätt stack ut. Eftersom Kája aldrig var någon kompromisslös rebell och fortfarande ville publicera var han tvungen att i en intervju ta avstånd från västvärlden. ”Jag avsade mig allt från väst, till och med solnedgången”, sa han senare i en intervju.

Under den resterande delen av kommunisttiden levde han på att samarbeta med pionjärernas tidning, grottforskarsällskapet med mera. Efter revolutionen har Kája Saudek blivit en ikon och hans tidiga verk säljs på auktion för miljonbelopp. Han avled 2016 efter att ha legat hjärndöd i nästan 10 år efter en kvävningsolycka.

Kája Saudekmuseet och Klub Batalion
28. října 3
www.batalion.cz

Text och foto: Carl Rüster

Meny