Vandra till Villefranche

Villefranche-sur-Mer på andra sidan Boronkullen var länge Nices hamn. Idag är det en sockersöt pastellstad vars nedre del är kantad med restauranger.

Om du inte nöjer dig med La Proms kilometer kan du fortsätta att vandra runt hamnen och vidare längs kusten till Villefranche, där du sedan tar tåget tillbaka. Detta är rätt för dig som tycker att det låter som himmelriket att vandra längs Medelhavet med bara cikadorna som sällskap, hitta din egen lilla vik med kristallklart turkost vatten samtidigt som du är max en timme från en restaurang. Förvisso är det tidiga vardagsmorgnar vår och höst som gäller om du vill ha denna sentier littoral helt för dig själv.

I början följer du bara vattnet men en bit är stranden privat och du måste ta trapporna upp till den stora vägen. Det går att komma ner till vattnet igen lite längre fram. Stigen innehåller överhuvudtaget ganska många trappor. Den erbjuder också utsikt över många imponerande byggnader som ägs av olika kändisar.

Avsluta med Café Gourmand, det vill säga kaffe och ett urval bakverk, exempelvis på restaurang Les Garçons på Rue du Poilu i Villefranche. Sedan är det bara att ta buss eller tåg tillbaka.

Text och foto: Kristina Svensson

Mer från Nice

Meny