Åk tåg till Nice från Sverige

Det finns goda tågförbindelser till Nice, en året runt destination på franska Rivieran.  Såhär åker du tåg till Nice från Sverige.

Tid

ca 24h – 1 dag 9h

Länder

Sverige, Danmark, Tyskland, Belgien/Schweiz/Italien, Frankrike

Antal byten

3–5

Wi-fi

finns på nästan alla tåg men kvalité på uppkoppling kan variera

Det finns flera sätt att ta sig till Nice. Alla rutter kräver antingen nattåg eller en övernattning längs vägen söderut. Alla tåg går via Köpenhamn och Hamburg. Reser du från eller norr om Stockholm är det ofta smidigt att ta SJ:s eller Snälltågets nattåg till Hamburg. Då behöver du inte byta i Köpenhamn.

Från Hamburg reser du vidare till Nice via antingen Paris, Basel eller Milano.

Tåg till Nice via Köln
1
kg co2/person*
Tåg till Nice via Basel
1
kg co2/person*
Tåg till Nice via München och Milano
1
kg co2/person*

Hur reser man till Nice?

Som snabbast kan man ta sig till Paris på femton timmar. Från Paris går det direkttåg till Nice som tar fem timmar och som avgår från station Gare de Lyon i centrala Paris. Det går flera tåg under dagtid och därutöver ett nattåg, som avgår strax innan nio på kvällen från stationen Austerlitz och ankommer tolv timmar senare till Nice.

En alternativ rutt är att ta nattåget till Basel i Schweiz. Tågen går dagligen och lämnar Hamburg halv nio på kvällen och anländer till Basel vid åtta morgonen därpå. Från Basel går det enkelt att resa vidare till Nice via Dijon eller Paris.

Det går även att åka direkt från Hamburg till München, för att därefter ta nattåget till italienska Milano (ibland stannar tåget även i Genova, vilket funkar lika bra). Resan till München avgår från stationen Harburg. Från centralstationen går det tåg till Harburg var femtonde minut. Resan tar cirka tio minuter.

Reser du från Malmö till Köpenhamn vid sex på morgonen hinner du med den anslutning i Hamburg som avgår vid lunchtid. Då är du framme i München klockan sju på kvällen. Nattåget söderut går dock redan tio över åtta på kvällen, vilket innebär att marginalerna för försening inte är stora.

Tåget kommer fram strax efter halv åtta på morgonen till Milano Lambrate. Härifrån går det intercitytåg till italienska Ventimiglia, där du byter till regionaltåg som går till Nice på en timme.

Såväl nattåget till Basel som Milano körs av Nightjet, som drivs av Österrikes statligt ägda ÖBB.

Vy över Hamburg centralstation.

Vy över Hamburg centralstation. Foto: Maria Lundin Osvalds.

Vilken rutt är bäst?

För att ta sig till Nice krävs en övernattning. Vill du inte åka nattåg är rutten via Paris bäst, eftersom du efter en natt på hotell enkelt kan hoppa på ett av de många dagliga tåg som går söderut mot Nice.

Biljettpris kan spela stor roll för hur du väljer att åka. Åker du tur och retur till Nice under en månad, är till exempel ett interrailkort för fyra dagar ett bra alternativt. En fyradagarsbiljett kostar 246 euro för en vuxen och är gratis för barn upp till 12 år. Ungdomar och unga vuxna reser för reducerat pris. Du behöver dock betala extra för reservation för vissa tåg, till exempel det mellan Paris och Nice som kostar 12 euro per person. Även nattåg kostar extra med interrail och priset varierar.

Läs mer om olika biljettyper, hur du bokar biljetter och dina rättigheter som konsument.

Reser du från Stockholm kan rutten via Basel passa bra. Då kan du lämna Stockholm tidigt på morgonen för att vara framme i Hamburg och ta nattåget till Basel strax före nio på kvällen. Alternativt ta nattåget till Hamburg, för att sedan åka vidare via Paris. Då är du framme i Nice på kvällen.

*Resans klimatavtryck är beräknat för transport och per person och för resa Malmö-Nice. Vi använder kalkylatorn Klimatsmart semester, som är utvecklad av forskare vid Chalmers universitet, och tågbolagens egna angivelser gällande till exempel om de kör med el eller diesel.

Text: Maria Lundin Osvalds

Meny