Besöksvänliga Marc Chagall-muséet

Halvvägs upp till Cimiez ligger Chagallmuseet. Det ovanliga med detta museum är att det byggdes och invigdes under konstnärens livstid. Chagall själv var inblandad i planläggningen av trädgården och i hur verken skulle hängas. Bara detta gör museet värt en omväg.

Chagall levde ett långt och händelserikt liv. Han föddes 1887 i en relativt fattig judisk familj i Vitebsk som ligger i nuvarande Vitryssland. För att utvecklas som målare flyttade han till Paris. Med en framgångsrik utställning i Berlin i ryggen reste han 1914 till sin hemby där den vackra Bella väntade. Chagall hoppades att de skulle gifta sig och sedan direkt återvända till Frankrike. Första världskriget kom dock emellan och stängde gränserna.

Det tog tio år innan Marc och Bella kunde återvända till Frankrike. Då var alla Chagalls tidigare målningar försvunna och han fick börja om. När nästa världskrig tvingade dem att fly Frankrike tog Chagall i gengäld med sig 1 600 kilo -bagage till USA. Där dog Bella, men hon fortsatte att finnas med i hans målningar i många år. Så småningom slog Chagall sig ner i södra Frankrike som blivit något av en samlingsplats för konstnärer. Det blev hans bas resten av hans långa liv. Chagall dog 1985 och ligger begravd utanför Saint-Paul-de-Vence.

Ett mindre rum i Chagall-museet innehåller fem målningar med scener ur Psaltaren. Dessa har alla rött som huvudfärg medan de stora målningarna i huvudrummet är målade i Chagalls favoritfärger blått och grönt. De föreställer scener ur Bibeln, som Moses och den brinnande busken eller Adam och Eva. Målningarna är storslagna och innehåller många detaljer som är värda att begrunda en stund.

Museet är besöksvänligt och har skyltar på tre språk. Audioguide som kan fås på engelska ingår i entréavgiften. Det finns dessutom en liten museirestaurang i den vilsamma trädgården.

Musée national Marc Chagall
36 Avenue du Docteur Ménard
facebook.com/MuseeChagall/