Kör till pittoreska Èze

De tre cornicherna mellan Nice och Monaco har figurerat i flera Hollywoodfilmer av en anledning; för den riktiga bilreklamkänslan är det cabriolet som gäller. Oavsett fordon rekommenderar jag en moderat hastighet. Det var här som prinsessan Grace av Monaco förolyckades och hon är inte den enda. Att susa fram och bara uppleva utsikten är egentligen fullt tillräckligt, men varför inte ha ett trevligt mål med turen?

Ta den översta, grande corniche, till Èze och ät en tretimmarslunch på lyxrestaurangen den Gyllene Geten, La Chèvre d’Or (och be någon annan köra tillbaka). Chateau de la Chèvre d’Or ligger vid entrén till denna pittoreska village perché. Orden village perché kan översättas med by på kulle. Lägg det på minnet om smala gränder, medeltida anor och småaffärer låter oemotståndligt.

Ett budgetalternativ är att dricka en kopp kaffe i baren till Château Eza som en gång ägdes av svenske prins Wilhelm. En espresso är inträdesbiljett till ett bord på terrassen där du kan njuta en bra stund av den makalösa utsikten över Medelhavet. Det är nog en av de vackraste och mest avstressande platser jag druckit kaffe på.

Ett alternativt sätt att ta sig till Èze utan bil är att ta tåget till stationen Èze Bord de Mer och vandra de 427 höjdmetrarna upp längs en gammal mulåsneled. Den heter Chemin Frédéric Nietzsche. Den tyske filosofen är en av många författare och konstnärer som bott delar av sitt liv på Rivieran.

Château Eza
Rue de la Pise, Èze
www.chateaueza.com

Château de la Chèvre d’Or
6 Rue du Barri, Èze
www.chevredor.com