Saker att göra i New York

Det finns gott om saker att göra i New York! Metropolen är staden som har något för alla, oavsett intresse. Här är 10 tips för dig som vill ha inspiration för resan.

Central Park

Central Park är ingen liten stadspark, utan sträcker sig över drygt 3 kvadratkilometer. Ta en promenad, hyr en roddbåt eller bara njut av den vackra naturen. Det anordnas även många spännande aktiviteter i parken – allt från fågelskådning till konserter. Besöker du New York under vintern får du inte missa att åka skridskor på isrinken i parken.

Times Square

Upplev pulsen av Broadway och de lysande skyltarna. Times Square är en av världens mest besökta och ikoniska turistattraktioner.

Frihetsgudinnan och Ellis Island

Utforska dessa historiska platser och lär dig mer om USA:s historia. Frihetsgudinnan är en av världens mest kända statyer och kanske den främsta symbolen för USA. Till Ellis Island kom miljontals människor som emigrerat till USA under slutet av 1800-talet och början på 1900-talet. Här finns ett lärorikt museum och ett arkiv där du kan söka efter personer som anlände till Ellis Island. Runt en miljon svenskar anlände till USA via Ellis Island – kanske har du också en släkting i arkiven?

Empire State Building

Besök utsiktsplattformen för en fantastisk panoramautsikt över staden. Den klassiska skyskrapan är för många ett måste under ett besök till New York. Empire State Building, som är 102 våningar högt, började att byggas under tidigt 1900-tal och stod färdig 1931. Sedan dess har besökare förundrats över byggnadens utsikt.

Besök ett av stadens många museer

New York har flera världsberömda museer, här är ett urval:

Metropolitan Museum of Art (The Met)

Upptäck konst och kultur från olika tidsperioder och platser.

Museum of Modern Art (MoMA)

Om du är konstintresserad är detta ett måste. MoMa har en av världens absolut bästa samlingar av modern konst, och dessutom i en häftig och imponerande byggnad.

Guggenheim

Guggenheim är lika häftigt utifrån som inuti. Byggnaden, med sin unika arkitektur, rymmer imponerande samlingar av impressionistisk, modern och kontemporär konst.

High Line – en övergiven järnvägslinje

En förhöjd park byggd på en övergiven järnvägslinje, perfekt för en avslappnad promenad. Promenera det 2,3 kilometer långa tågspåret och njut av utsikten över Manhattan och Hudsonfloden. High Line öppnade 2009 och blev snabbt populär.

Brooklyn Bridge

Gå över bron och njut av den fantastiska utsikten över Manhattan. Brooklyn Bridge öppnades 1883, då den enda vägen in från Brooklyn till Manhattan. Idag en av New Yorks mest kända sevärdheter.

Se en Broadway-show

Se en föreställning på Broadway för en oförglömlig teaterupplevelse. Med över 40 teatrar finns det ett gott urval av föreställningar. En favorit är vackra vaudevillteatern Beacon Theatre.

Matupplevelser

Prova mat från hela världen och ät på allt från food trucks till fina restauranger. Testa till exempel Walker’s för en äkta New York upplevelse, Root & Bone för mat från södern, eller mexikanska Empellón.

Saker att göra i New York – utanför Manhattan

Glöm inte bort att New York är mer än bara Manhattan! Besök till exempel Williamsburg i Brooklyn. Tidigare fabriksområde, idag en stadsdel känd för sina trendiga kaféer och restauranger, gatukonst och många häftiga evenemang.

Mer från New York

Meny