Arkitektur i New York

New York City är kanske den stad med flest kända och ikoniska byggnader. Det finns gott om fantastisk arkitektur i New York. Här är några byggnader väl värda ett besök!

Empire State Building

En av världens mest kända skyskrapor. Empire State Building, som är 102 våningar högt, började att byggas under tidigt 1900-tal och stod färdig 1931. Sedan dess har besökare förundrats över byggnaden arkitektur och utsikt.

Empire State Building
Adress: 20 W 34th St.

 

Arkitektur i New York.
Chrysler Building.

Chrysler Building

Den 77 våningar höga skyskrapan var – om än under endast ett år – världens högsta byggnad när den färdigställdes. Känd för sin sin karakteristiska spira och byggnadens art deco design.

Chrysler Building
Adress: 405 Lexington Ave

Arkitektur i New York: Flatiron Building.
Flatiron Building. Foto: Jean Christophe Benoist. Wikipedia.

Flatiron Building

En triangulär skyskrapa som är ett av de mest kända landmärkena i New York. Känd för sin speciella design, som utformades för att använda så liten yta som möjligt för att minska tomtkostnaderna.

Flatiron Building
Adress: hörnet av Fifth Avenue, Broadway och East 22nd Street.

Arkitektur i New York.
New York Public Library.

The New York Public Library

Det är inte bara skyskrapor i New York. The New York Public Library imponerande och vacker biblioteksbyggnad vid Bryant Park. Invigdes 1902.

The New York Public Library
Adress: 476 5th Ave

Guggenheim i New York
Guggenheim. ©Wikipedia/gomattolson

The Guggenheim Museum

Designad av Frank Lloyd Wright och Guggenheim är lika häftigt utifrån som inuti. Byggnaden, med sin unika arkitektur, rymmer imponerande samlingar av impressionistisk, modern och kontemporär konst.

Guggenheim
Adress: 1071 5th Ave

Mer från New York

Meny