Vykortsbilden av Köpenhamn

Vid Nyhavn står turistbussarna på rad. Det här är vykortsbilden av Köpenhamn, med färgglada fasader på det som en gång var en räcka slummiga sjömansbarer och tatuerarhålor. Vackra segelskutor ligger utmed kajen och det finns öl till alla.

Jag är inte den som rynkar på näsan åt populära turistmål. Platser där ingen turist någonsin satt sin fot saknar ofta charm för alla utom specialintresserade av, säg, extremsurfing eller betongarkitektur från 60-talet.

Men Nyhavn blir lätt klaustrofobiskt under sommarhalvåret. Märkligt nog räcker det med att gå ett kvarter bort, för att allt ska stillna.

Kvarteren norr om Kongens Nytorv har en lite förnäm prägel. Här ligger ambassader, små palats, gallerier, antikvitetsaffärer och det kungliga residenset Amalienborg.

Några kvarter västerut öppnar sig Köpenhamns gröna andningshål Kongens Have. Parken förvandlas till ett gigantiskt picknickställe så fort solen tittar fram, liksom Botanisk Have.

Runt parkerna finns ett kluster av formidabla museer med samlingar av modern konst, de danska Skagenmålarna och islamisk konst.

Den lilla sjöjungfrun är överskattad, men om ni absolut måste – se henne från en båt.