Cykla i Köpenhamn: Tips och rutt

Det sägs ofta att Köpenhamn är världens bästa stad för cyklister. Och efter en rundtur i ”Byen” kan vi bara hålla med – Köpenhamn är fantastiskt för den som vill uppleva en storstad med cykel.

Det är inte bara själva geografin som gör det enkelt – Köpenhamn är ju mer eller mindre helt utan höjder. Nej, dessutom har man under många år satsat på att bygga ut cykelbanor och anpassa gatorna.

Här kommer ett exempel på en dagstur vi nyligen gjorde från Sverige. Vi tog oss från Nørreport via Botanisk Have, Kastellet, Den Lille Havfrue, Nyhavn, Operan, Reffen och Christianshavns kanal. Avslutade rutten på Hovedbanegården. Det här är våra tips för dig som vill cykla i Köpenhamn.

Tåg från Lund för att cykla i Köpenhamn

Vi utgick från Lund och löste en 24-timmarsbiljett, tur och retur. Öresundståget tar 50 minuter och en biljett kostar 330 kronor. Är ni två blir det en rabatt med 20 %. Cykeln kostar 135 kronor extra. Det finns oftast gott om plats för cyklarna – de speciella vagnarna är tydligt markerade.

I stället för att kliva av på Hovedbanegården åkte vi vidare en station till Nørreport. Därifrån tog vi oss till den botaniska trädgården (Botanisk Have) – en fantastiskt park med det klassiska växthuset som lockar både stora och små besökare. Kanske inte något man längtar till en fin sommardag – bättre då att njuta av planteringarna utomhus.

Den botaniska trädgården är perfekt för en picknick i det gröna, så ta gärna med en filt hemifrån. Från parken är det nära till dynamiska Nørrebro på andra sidan de små sjöarna. Vi väljer dock att cykla vidare längs Øster Voldgade. Till höger ligger vackra Rosenborg slott med Kongens Have, som är väl värt ett besök.

Botaniska trädgården i Köpenhamn.

Cykla från Øster Voldgade till Operan på Holmen

Efter en stund på Øster Voldgade, med fina breda cykelbanor, viker vi av till höger mot Kastellet – en 1600-talsfästning med vallar och ett museum. Det finns ett café inne på fästningen för den som är sugen på en fika. I närheten ligger också det fina Frihedsmuseet.

Från Kastellet är det bara tio sköna minuter på cykel fram till Den Lille Havfrue. Den kända sjöjungfrun i brons av Edvard Eriksen visar en karaktär ur H. C. Andersons sagor. Mest intressant är kanske hur denna skulptur lockar sådana stora skaror av turister.

Från den lilla sjöjungfrun är det trevligt att cykla längs kajen ner mot Nyhavn. De många restaurangerna är ju en turistattraktion i sig, men den här gången väljer vi att ta den relativt nybyggda cykel- och gångbron över till Christianshavn. Här väller verkligen cyklisterna fram, så kom ihåg att följa med i trafiktempot. De som cyklar i bredd och småpratar blir inte särskilt populära. Litet långsammare cyklister gör bäst i att hålla sig till höger.

Vi fortsätter norrut mot Operan på Holmen. Denna spektakulära byggnad invigdes 2005 och är verkligen värd ett besök. En intressant detalj som blir tydlig för en besökare är hur byggnaden ligger i en rät linje från det kungliga slottet Amalienborg och Frederiks kirke.

Raffen i Köpenhamn.

Mot Reffen – område med street food

En liten bit längre bort, på en egen kaj, finns museer med marin inriktning. Men vi är hungriga och tar oss vidare i riktning mot Reffen, det område som vuxit fram på senare år och där det ser ut att finnas street food från hela världen. Ett härligt område att slappa i en skön sommarkväll.

Alldeles innan Reffen ligger dock ett café som vi väljer att testa. La Banchina serverar enklare luncher, avnjut dem inomhus en litet kylig dag, eller i skuggan under några träd. Och för den som vill går det sedan bra att sola och bada – definitivt ett utflyktsmål värt att tillbringa några timmar på!

Alldeles i närheten av La Banchina ligger förresten konstcentrumet Copenhagen Contemporary. Kolla på nätet för att se vilka aktuella utställningar som är på gång.

Cykla från Christianshavns kanal till Café Wilder

Från Reffen tar det en halvtimme till nästa mål som är Christianshavn, några sköna kvarter kring Christianshavns kanal med vackra hus från 1600-talet och många mysiga kaféer. Ett spännande besöksmål i närheten är för övrigt Vor Frelsers Kirke. Klättra upp i tornet och njut av en fantastisk utsikt över Köpenhamn. Det är en fördel att lösa en biljett till tornet i förväg, så slipper du lägga tid på att köa.

Vi hoppar dock över kyrkobesöket den här gången och återvänder i stället till Café Wilder, en favoritrestaurang. Som tur är finns det fortfarande ett bord ledigt!

Från Christianshavn är det bara en kort cykeltur till Hovedbanegården och tåget åter till Sverige. Vi föredrar att inte gå in i den stora stationsbyggnaden utan i stället bära ner cyklarna direkt på plattformen från bron som går över spåren. Ta sikte på den stora Centralposten så hittar du rätt.

Öresundståget kommer efter tio minuter, det finns gott om plats för våra cyklar och vi ser tillbaka på en härlig dag i Köpenhamn.

 

Text och foto: Erik Osvalds

Mer från Köpenhamn

Meny