Pröva shoppinglyckan på Strøget

Trångt, kommersiellt, fullt av turistfällor. Javisst, ändå hamnar alla besökare på den slingrande kilometerlånga gågatan förr eller senare. När den invigdes 1962 var den faktiskt världens längsta gågata, men det titeln är sedan länge förlorad.

Sträckan Rådhuspladsen–Kongen Nytorv består egentligen av fem olika gator, och när biltrafiken stängdes av helt blev det ett ramaskri bland butiksägarna som trodde att kunderna skulle skrämmas iväg. Så blev det inte, en vanlig sommardag vandrar ungefär 80 000 människor utmed Strøget.

Om du ändå vill pröva shoppinglyckan, betänk att Strøget har tre olika segment, räknat från Kongens Nytorv:

  • Det exklusiva (ungefär till Kirsten Bernikows gade), med varuhuset Magasin Du Nord i fonden och med dyra märkesbutiker för bland andra Max Mara, Hermès och Boss.
  • Mellansegmentet fortsätter ner till Gammeltorv. En lång sträcka med kedjor i mellanprisklassen, som börjar med varuhuset Illum och en mix av affärer som Urban Outfitters, Cos, Mads Nørgaard och kedjor som Zara, H&M och Top Shop.
  • Billighetsdelen (Gammeltorv–Rådhuspladsen). Utpräglad billig- och ungdomsprägel med snabbmatskedjor, shawarmahak och många souveniraffärer som säljer vikingahjälmar och sjöjungfrur i plast.