Sevärdheter i Köpenhamn

Vare sig du ska på weekend eller långvistelse: här är 10 populära sevärdheter i Köpenhamn!

Sevärdheter i Köpenhamn: Vy över hamnen Nyhavn i Köpenhamn.
Nyhavn i Köpenhamn. Foto: CC4/Wikipedia Julian Herzog

Nyhavn

Upptäck hamn- och kanalområdet Nyhavn. Längs kajen ligger ofta vackra segelbåtar förtöjda och hamnen kantas av färgglada pittoreska husfasader. Ta en öl och njut av folkvimlet. Ett populärt turistmål, framförallt under sommaren.

Den Lille Havfrue

Den lilla sjöjungfrun är en av Köpenhamns mest kända sevärdheter. Bronsstatyn skapades av bildhuggaren Edvard Eriksen och stod klart 1913. Verket beställdes av bryggaren Carl Jacobsen efter att han sett en operaföreställning baserad på H.C Andersens saga Den lilla sjöjungfrun. Statyn vid inloppet till Köpenhamn är en kopia av originalet.

Glyptoteket

Museets kollektion består av över 10 000 konstverk och arkeologiska fynd. Framförallt finns objekt från antikens Egypten, antikens Grekland, Romarriket, den etruskiska kulturen och konst från 1800-talets Danmark och Frankrike.

Nationalmuseet

Danmarks statliga kulturhistoriska museum Nationalmuseet är väl värt ett besök. I Köpenhamn ligger huvudbyggnaden, men det finns mindre museer runt om i landet. För den som är intresserad av arkitektur är byggnaden ett besöksmål i sig själv. Det är Danmarks första rokokobyggnad.

Vill du besöka fler museer i Köpenhamn? Läs vår guide här.

Carlsberg Bryggeri

Den danska bryggerikoncernen Carlsbergs grundades av Jacob Christian Jacobsen 1847 och är idag ett av världens största bryggerier. Det gamla bryggeriområdet Carlsbergs Visitors Centre. Här kan du till exempel besöka den första brygganläggningen som Jacob Christian Jacobsen inrättade.

Frederiksborgs slott

Frederiksborgs slott strax norr om Köpenhamn är ett av Skandinaviens största renässansslott och har en historia som går tillbaka till 1500-talet. Besök för att uppleva spännande arkitektur och hantverk. Här finns även Danmarks Nationalhistoriska museum och en fantastisk slottsträdgård.

Sevärdheter i Köpenhamn: Frederiksborgs slott i Köpenhamn.
Frederiksborgs slott i Köpenhamn. Foto: Casper Moller, CC2.0/Wikipedia

Strøget

Sträckan Rådhuspladsen–Kongen Nytorv i Köpenhamn är ett välkänt shoppingområde. 1962 invigdes gågatan Strøget och då var den världens längsta. Här kan du hitta allt från exklusivt till billigt.

Rosenborgs slott

Rosenborgs slott ligger, till skillnad från Fredriksborgs slott, i centrala Köpenhamn. Här finns flera kungliga ägodelar utställda i byggnadens museum, till exempel de danska riksregalierna.

Den Blå Planet

2013 öppnades dörrarna till akvariet Den blå Planeten. Här finns över 20 000 fiskar och havsdjur. Byggnaden är formad som en virvelvåg och har ett metallskimrande yttre.

Sevärdheter i Köpenhamn: Utsikt över Rundetårn i Köpenhamn.
Rundetårn i Köpenhamn. Foto: CC 3.0 Wikipedia.

Rundetårn – Europas äldsta observatorium

Rundetårn, det runda tornet, byggdes på 1600-talet och är idag en av stadens mest välkända byggnader. Tornet tillhör Trinitatsanläggningen, och tillhörde Köpenhamns universitet fram till 1861. Rundetårn är ett av Europas äldsta observatorium.

Du kan besöka tornet och observatoriet för stjärnskådning.

Mer från Köpenhamn

Meny