Genuina Kanal Bodega

Christianshavn har bara kvar en handfull rejält inrökta så kallade brune værtshus, gamla bodegor med mörk träinredning. På de ställena sitter ett par ur-christianshavnare alltid med en öl och en cigg oavsett tid på dygnet.

Stick in huvudet och räkna med några inledande granskande blickar innan du kan glida ut på uteserveringen med en flaska öl. Eller stanna inne och blossa och njut om du är rökare, det finns en skönhet i de väl nötta träinredningarna på de bruna kaféerna.

Danmark införde rökförbud i offentliga lokaler 2007, men serveringar som är mindre än 40 kvadratmeter undantogs från förbudet. Rökarbarerna blir allt färre och färre men ett par ställen räknar fortfarande med att deras gäster både vill röka och dricka.

Kanal Bodega vid Christianshavns torg, med en bardisk utformad som relingen på en båt, hävdar att de säljer byens billigaste fatöl. Om 17 danska kronor för en flaska Tuborg eller Carlsberg verkligen är billigast i Köpenhamn låter jag vara osagt, konkurrensen är hård i Christianshavn. Det finns också bra öl från mindre bryggerier till modesta priser och uteborden står så nära kanalen att man kan lägga fötterna på kajkanten.

 

Kanal Bodega
Overgaden Oven Vandet 36
pubkøbenhavn.dk