Köpenhamns bästa museum

Vilket Köpenhamns bästa museum? Vi har listat våra favoriter här!

Med världens äldsta flagga och världens äldsta kungahus har Danmark en lång och spännande historia. I Köpenhamn kan du utforska många sidor av både dansk och internationell historia på stadens många museer – men vilka av dem är mest värda ett besök?

1. Glyptoteket

Kombinationen av mumier, impressionister och den vackra vinterträdgården är oemotståndlig. Läs mer om Ny Carlsberg Glyptotek här!

2. Nationalmuseet

Gratis, och nästan alltid med intressanta specialutställningar. Här finns en barnverkstad, ett över 2000 år gammalt torvlik, talrika föremål från vikingatiden och annat som kan locka historieintresserade barn och vuxna.

Nationalmuseet ligger lite undangömt mellan Christiansborg och Rådhuspladsen och gör inte mycket väsen av sig, men är en trevlig bekantskap en regnig semesterdag.

Läs: 10 sevärdheter i Köpenhamn.

3. Den Hirschsprungske Samling

Kring Kongens Have ligger ett pärlband av utsökta små och stora museer, gemensamt benämnda som Parkmuseerna. Störst är Statens Museum for Kunst, med kungliga inköp från Christian IV:s tid och framåt men också stora samlingar av modern konst, och alltid ambitioösa särutställningar.

På andra sidan parken ligger Den Hirschsprungske Samling, tobakshandlare Heinrich Hirschsprungs privata samling av dansk 1800-talskonst. Många av Skagenmålarnas mest kända målningar finns här, verk av PS Krøyer, Anna Ancher, Fritz Syberg och Vilhelm Hammershøi.

4. Christiansborg

På Slotsholmen byggde Köpenhamns officielle grundare biskop Absalon sin första borg 1167, och här bodde de danska kungarna i århundraden. Idag vävs politiska intriger i Christiansborg, som är säte för det danska Folketinget. Här finns också statsministerns kansli och Högsta domstolen.

Spåren av Absalons borg och det nutida Christiansborgs föregångare har grävts ut av arkeologer och visas under jord. Värt ett besök inte bara för arkeologiskt intresserade, guiderna kan berätta bloddrypande historier om fängelsetorn och attackerna på borgen.

5. Designmuseum Danmark

Om du är svag för dansk möbeldesign, Arne Jacobsens silverserviser och Kay Bojesens klassiska träleksaker är det hit du ska söka dig. Museet har fasta utställningar med kända och märkliga möbler, bruksföremål och konsthantverk som utformats av danska designer och ständigt nya intressanta specialutställningar.

Nästan allra bäst är museets Café Klint, som serverar lätt moderniserade danska rätter till rimliga priser i stilfull miljö, och med uteservering i den lummiga Grønnegården.

6. Cisternerne

Två pyramider i glas på gräsmattan mitt emot Fredriksbergs Slot är det enda som skvallrar om var Köpenhamns märkligaste museum ligger. Som en underjordisk katedral ligger de torrlagda Cisternerne, byggda som vattenreservoarer till den växande befolkningen i slutet av 1850-talet.

Idag är det ett kommunalt museum, där utvalda konstnärer får skapa konstverk med ljud, ljus projektioner eller vad hen vill. Salarna blir aldrig varmare än 16 grader och vatten droppar fortfarande in – men det bidrar bara till det mäktiga intrycket.

7. Carlsbergs bryggeri

Bryggeriets nutida besökscentrum ligger i Gamla Carlsbergs kornmagasin. Här får man se en utställning om ölbryggande, framgångshistorien om Carlsberg och världens största flasksamling. Två öl ingår i biljetten och du får möjlighet att klappa de klassiska bryggarhästarna som numera bara drar turister.

Mest imponerande är elefantporten till Ny Carlsberg Bryggeri och att bara försöka fatta vilken jätteindustri detta var och fortfarande är.

8. Rosenborg Slot

Den som är lockad av kunglig historia, bling-bling och regalier kan med fördel bege sig till Rosenborg Slot, som ligger inne i Kongens Have. I det tidigare sommarslottets skattkammare visas kungakronor, smyckeskrin och – faktiskt – de riktiga danska kronjuvelerna.

Rosenborg var den byggnadsglade Christian IV:s favoritslott och interiören är just så överdådig som man föreställer sig, med sammetsklädda väggar, kerubmålningar i taket och guldinramade porträtt.

9. Tycho Brahe Planetarium

Den som har en liten eller stor rymdfantast i familjen kan ta en tur till Planetariet. Här får alla sitt lystmäte av satellithistoria, fakta om världsrymden och solsystemet. Det finns talrika saker att pilla på, provsitta i och experimentera med på dataskärmar.

Det går inte att missa det 38 meter höga cylinderformade tornet, som sticker ut i Köpenhamns skyline. Planetariet öppnades 1989, och ligger bara ett stenkast från Hovedbanegården.

 

10. Amalienborg Slot

Det roligaste med Amalienborg är den stora vaktavlösningen varje dag kl. 12, då Den Kongelige Livgarde kommer marscherande från kasernen vid Kongens Have i sina björnskinnsmössor. De tar lite olika vägar genom centrala Köpenhamn och kan dyka upp på Strøget när man minst anar det.

Det finns ett museum på Amalienborg där det visas tidstypiska slottsgemak från 1800-talet och en utställning om den nuvarande kungafamiljens vardag.

Text: Karin Zillén

Mer från Köpenhamn

Meny