Kødbyen: kultur, mat och nöje

En gång Köpenhamns köttfabrik, dit levande djur drevs in från den omgivande landsbygden, slaktades och styckades. Idag kultur- och nöjescentrum, men fortfarande en stor arbetsplats för livsmedelsindustrin.

På 1700-talet höll Köpenhamns slaktare djur inne i den invallade stadskärnan. Slaktavfallet som hopade sig stank ikapp med djurskiten, och slaktarna förvisades så småningom utanför vallarna.

Kødbyen, som upptar ett stort område strax söder om Hovedbanegården, byggdes upp i tre etapper. Den äldsta delen, som brukar kallas ”den bruna” efter byggnadernas färg, bestod av kreaturstorget som öppnade 1879 och ett offentligt slakteri.

Den stora Øksnehallen hade plats för 1 600 djur, och är idag konferens- och utställningslokal.

I mitten ligger ”den grå” Kødbyen, med lager- och fryslokaler. Den gör inte mycket väsen av sig, men utvecklas sakta med alltfler småföretag, en jazzklubb och enkla ätställen.

I den ”vita” Kødbyen, byggd i kulturskyddad funkisstil i vitt och blått på 1930-talet, ligger fortfarande styckningsföretag och stora grossistföretag. 2006 öppnade konstnären Jeppe Hein och hans syster Lærke Karriere Bar på Flæsketorvet. Den blev snabbt ett ledande partyställe, och sedan rullade det på. Restauranger som Paté Paté (i en före detta leverpastejfabrik) och BioMio etablerade sig, barer, klubbar och gallerier följde efter. Det har gnisslat ibland mellan företag och festfolk, om soptunnor med köttavfall och kissande i portar men kommunen, som äger alla fastigheter, vill behålla blandningen.

Pionjärbaren Karriere har numera stängt. Men i dess ställe kom restaurang Gorilla som ägs av en känd krögarprofil i Köpenhamn.

 

Kødbyen
Halmtorvet–Sønder Boulevard
visitcopenhagen.dk/da/kobenhavn/kultur/kodbyen