Vandra i Skåne

Vandra i Skåne och upptäck det varierade skånska landskapet – gyllene rapsfält, dramatiska klippleder och djupa skogar.

Vandra längs Skåneleden

Skåneleden är en samling vandringsleder som löper genom hela regionen. Totalt 1400 kilometer, uppdelat i sex olika delar. Många av delsträckorna är sammanlänkade. Skåneleden märks ut med orangea skyltar. Det finns gott om alternativ för en dagstur såväl som längre vandringar.

De första lederna etablerades sent 1970-tal mellan Sölvesborg och Glimåkra. Idag har Region Skåne huvudansvar för skötsel och utveckling av lederna. Men många av vandringslederna går utmed eller genom privat mark. Läs gärna på om Allemansrätten innan du beger dig ut.

Dagstur på Kullahalvön: Arild till Mölle

En 19 kilometer lång dagstur längs Skånes västkust. Turen startar i Arild, ett fiskeläger från medeltiden. Vandringsleden tar dig runt halvön, bland annat genom Kullabergs naturreservat. Du går även förbi Nabbahögarna. Dessa gravhögar är från bronsåldern.

Längs kusten kan du se vallar, lämningar från det uråldriga havet Littorinahavet. Lämningarna visar hur kusten såg ut 4000 till 7000 år sedan.

Turen avslutas i trevliga Mölle. I turistorten finns det gott om pensionat för den som vill stanna över natten. Rutten kan också nås med kollektivtrafik.

För karta besök Skåneledens hemsida.

Vandra i Skåne
Orangea skyltar guidar dig som vandrar. Foto: Alex Waltner/Pixabay.

Vandra i Skåne med övernattning

Det finns flera alternativ för den som vill vandra under flera dagar. Att sova ute i naturen är en underbar upplevelse för många. Packa med tält, eller välj en rutt som har lägerplatser med vindskydd. Sover du ute i naturen är det viktigt att vara förberedd och packa vatten, mat och skydd mot väder. Kom ihåg att ta med dig skräp när du lämnar och värna om naturen på plats.

För den som vill övernatta på hotell, pensionat eller vandrarhem gäller det också att planera rutt i förväg. Tänk på att förboka – framförallt under högsäsong.

 

Läs om fler populära vandringsleder runt om i Sverige.

Mer från Sverige

Meny