Semester i Småland: 5 tips

Småland, en region i södra Sverige, är rik på kultur, historia och fantastisk natur. Här är fem saker att göra i Småland.

Besök Astrid Lindgrens Värld

I Vimmerby ligger Astrid Lindgrens Värld, en temapark som hyllar den berömda författaren Astrid Lindgren. Här kan du lära känna hennes karaktärer, som Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga och Karlsson på taket.

Perfekt för familjer och barn. Kolla deras kalender innan besök. Det arrangeras teaterföreställningar och aktiviteter baserade på Lindgrens berättelser.

Lär dig om glasblåsning på Glasriket

Glasriket kallas ett område i Småland som sedan 1700-talet varit känt för sin glasproduktion. Idag finns allt från små studior till större industrier. Du kan besöka flera av glasbruken och lära dig eller testa glasblåsning. Orrefors, Kosta Boda och Målerås är några av de mest kända glasbruken i området.

Besök Kalmar slott

Kalmar slott är en av Sveriges mest välbevarade renässansslott. Slottet, som började att byggas under 1100-talet, ligger i på Slottsholmen i Kalmar.

Här arrangeras guidade turer, utställningar och evenemang.

Upptäck Öland

Upptäck underbara Öland, ön som ligger öster om Småland, men som är en del av Kalmar län. Öland är känt för sina unika landskap, vackra stränder och rika historia. Missa inte att besöka Borgholms slott och naturområdet Stora Alvaret.

Läs mer om Öland i Jonas Henningssons nya bok Upptäck Öland.

Njut av natur

Det småländska landskapet täcks av djupa skogar och glittrande sjöar. Det finns flera populära vandringsleder genom skog eller längs kust.  Med många sjöar, åar och skärgård  är vattenaktiviteter, som kanot, populära i regionen.

Mer från Sverige

Meny