För den som vill lyxa till det finns ett exklusivt toppskikt av krogar i världsklass att välja mellan. Restauranger i Stockholm som nästan gör mat till en konstart.
För alla gäller förstås att boka i mycket god tid för att få bord. Tänk också på att flera av stjärnkrogarna i Stockholm har stängt söndag-måndag samt under delar av högsommaren.
Frantzén
Ända sedan starten 2004 har den lilla restaurangen med 23 platser skördat framgångar och blivit internationellt omtalad, och blev 2018 den första svenska restaurangen att tilldelas 3 Michelinstjärnor. Serveras enbart en avsmakningsmeny för 3 000 kronor, tillagad av minst tio kockar i det lilla köket. Björn Frantzéns ”Satio tempestas” – mättnad efter årstid – är helt vegetariskt och alltid en av rätterna.
Frantzén
Klara Norra Kyrkogata 26
www.restaurantfrantzen.com
Ekstedt
Glödande kol och skorstensrök sätter prägeln här. På Niklas Ekstedt omtalade restaurang tillagas nämligen all mat över öppen eld. Menyn, som varierar med årstiderna, består av fyra eller sju rätter. De som arbetar här har förkläden i skinn och samma material används på stolarna, vilket ger en robust känsla.
Ekstedt
Humlegårdsgatan 17
www.ekstedt.nu
Mathias Dahlgren – Matbaren
På Grand Hôtel har Mathias Dahlgren sitt lovprisade ställe, en modern bistro med härligt informell känsla. Bra att veta om Matbaren är att det alltid finns ett antal obokade platser vid baren. Priserna är också lägre här än på andra restauranger i Stockholm på samma höga nivå.
Mathias Dahlgren – Matbaren
S Blasieholmshamnen 6
www.mdghs.com
Gastrologik
Nordisk inriktning på menyn som förändras varje dag och alltid försöker anpassa sig efter vegetarianer och allergiker. Stort fokus på närodlat och utvalda leverantörer. Enda valet på kreativa stjärnkrogen, som startades 2011, är avsmakningsmenyn för 1595 kronor. Har en avspänd bakficka: Speceriet.
Gastrologik
Artillerigatan 14
www.gastrologik.se
Text: Johan Lindberg