Budgetvänlig lunch i Stockholm

Stockholm har gott om trevliga lunchställen och restauranger. Men var äter man billigt och bra i Stockholm? Här är några av våra favoriter för en budgetvänlig lunch.

Lunch i Stockholm: city och Vasastan

Mathallarna i city: Hötorgshallen och K25

Hötorgshallen är en klassisk saluhall. Här finns allt från delikatesser till trevliga Kajsas Fisk. Vissa ställen har enbart hämtmat, andra servering. Vid fint väder äter många utomhus på konserthusets trappa.

På Kungsgatan, några minuter bort från Hötorgshallen, ligger restauranghallen K25. Här finns restauranger som serverar mat från världens olika kök. Ät på plats eller beställ för att ta med hem eller tillbaka till jobbet.

La Neta

La Neta serverar tacos och quesadillas med olika fyllningar. Gillar du inte koriander och är känslig för heta såser har du tur – det är nämligen självservering när det gäller tillbehören. Ta med eller ät på en av stans två restauranger.

Adress: Barnhusgatan 2.

Sally Voltaire & Systrar

Högst upp i Åhlens City ligger Sally Voltaire & Systrar. En trevlig och ljus restaurang som serverar sallader, vegetariska rätter, fisk, skaldjur, smårätter och smörgåsar, såväl som dagens rätt. Fokus ligger på hållbarhet – närodlat och råvaror i säsong.

Adress: Klarabergsgatan 50.

Vigårda på Vasagatan

Hos Vigårda ligger fokus ligger på snabbmat av god kvalité och ofta närproducerade råvaror. Ät en god hamburgare här eller på några av Vigårdas andra restauranger i stan. Under vardagar har Vigårda bra luncherbjudanden. Finns bra vegetariska alternativ.

Adress: Vasagatan 14 & 44.

Günters Korv i Vastastan

På Karlbergsvägen i Vasastan ligger den röda korvkiosken Günters Korv. Kön ringlar ofta lång under lunchrusningen. Här serveras korvar från världens hörn.

Adress: Karlbergsvägen 66.

Gunters korvkiosk i Stockholm.
Günters korvkiosk i Stockholm. Foto: Johan Lindberg.

Lunch i Stockholm: på Söder

Hermans

Hermans serveras vegetarisk och vegansk buffé alla dagar i veckan, för lunch och middag. Restaurangen ligger på Fjällgatan och har en underbar utsikt ut över vattnet mot Gamla stan och Djurgården. Lunchbuffén serveras under vardagar. Ett bra alternativ för vegetarianer och veganer för lunch i Stockholm.

Adress: Fjällgatan 23B.

Falafelbaren på Söder

Falafelbaren är ett av stans bästa ställen för falafel och hummus. Ligger på Hornsgatan på Södermalm. Restaurangen är liten men trevlig.

Adress: Hornsgatan 39B.

Kalf och Hansen

Kalf och Hansen serverar ekologisk mat i säsong från Norden. Finns bland annat vid Mariatorget på Södermalm.

Adress: Mariatorget 2

Lunch i Stockholm: för den som är på språng…

Kiosker, foodtrucks och gatukök

Runt om i stan finns flera kiosker, foodtrucks och gatukök som serverar mat från olika delar av världen till lägre pris än om du sitter på en lunchrestaurang. Det finns så klart även flera snabbmatskedjor runt om i stan.

Salladsbarer

Salladsbarer är idag populära runt om i Stockholm. Många matbutiker erbjuder kunder möjlighet att plocka ihop sin egen sallad, i andra butiker som Hemköp under Åhléns City erbjuds även varm mat. Vissa bagerier och caféer, som Bröd och Salt vid Sankt Eriksplan, har också startat salladsbarer. Oftast betalar du per hekto och väljer själv vad du vill äta.

Mer från Stockholm

Meny