Flera av Madrids saluhallar har varit en del av stadsbilden sedan slutet av 1800-talet.
Här finns frukt- och grönsakshandlare, fiskhandlare, delikatessbutiker och slaktare som säljer allt från oliver och skinka till tomater samt färsk fisk direkt från Medelhavet och Atlanten via Mercamadrid strax söder om centrum – en av världens största fiskmarknader. Men i takt med att storköp och större livsmedelsbutiker har brett ut sig har flera av de traditionella marknadsplatserna fått allt svårare att klara sig och flera har tvingats stänga. För att vända trenden har många omvandlats till gourmetmarknader där mat och dryck kan ätas på plats.
Två av mina favoriter, Mercado de Antón Martin i Las Letras och Mercado de San Fernando i Lavapíes har med framgång lyckats kombinera det gamla och nya. Mercado de San Miguel vid Plaza Mayor är av turister den mest välbesökta medan exempelvis Mercado de San Ildefonso i Malasaña har det yngsta och mest hippa klientelet. Oavsett vilken av matmarknaderna du väljer så är konceptet detsamma: köp mat och dryck i stånden och slå dig ner där du får plats. Det är ett kul sätt att prova på olika sorters rätter och lokalerna är ofta kreativt inredda.
Text och foto: Ola Isaksson