Besök loppmarknaden El Rasto i Madrid

Ola Isaksson, författare till guideboken Mitt Madrid, skriver om en av Europas största loppmarknader: El Rasto.

Varje söndagsmorgon förvandlas flera kvarter i La Latina och Lavapiés till den festivalliknande loppmarknaden El Rastro med flera tusen bås och stånd. Utöver dessa finns det även många butiker i husen längs gatorna. På marknaden med anor från 1400-talet går det att köpa alltifrån begagnade kläder, skor, keramik, serietidningar, krigsreliker, leksaker, svärd, modellbåtar, burkar, strumpor och flamencoklänningar till antikviteter, konst och elektronik. Det finns mycket som håller hög kvalitet och marknaden är väl värd ett besök.

Huvudgatan genom El Rastro, Ribera de Curtidores, är alltid fullsmockad med folk och det kan vara svårt att ta sig fram. Men njut av den uppsluppna stämningen, jazzbanden som spelar längs gatorna och ät en bläckfiskmacka och ta något att dricka i en av tapasbarerna.

Jag gillar särskilt de mindre gatorna och torgen. Sakerna som säljs här är mer personliga och stämningen mer avslappnad. Några bra avstickare är gatorna Calle Mira el Río Baja, Plaza de General Vara del Rey, Plaza de Campillo del Mundo Nuevo och Calle Carnero. Kolla till exempel in butiken Verona i början på Calle Mira el Rió Baja och den intilliggande fullproppade inrättningen (vars ägare tydligt förklarat att hans butik inte har något namn).

Andra platser som sticker ut är Nuevas Galerías (Ribera de Curtidores 12) och Galerías Piquer (Ribera de Curtidores 29) som är små innergårdar omslutna av byggnader med butiker på ett par våningar. Där finns ett sparsmakat urval möbler, inredningsprylar, målningar och planscher. Kolla också in vintagebutiken Castillo Encantado Vintage (Calle de la Ribera de Curtidores 12).

Jag kan varmt rekommendera att du dröjer dig kvar efter loppmarknaden och gör som alla andra: hänger på tapasbarerna och uteserveringarna.

El Rastro
Ribera de Curtidores, Plaza de Cascorro, Plaza de General Vara del Rey och
Plaza Campillo del Mundo Nuevo

Läs fler tips från Madrid.

Text och foto: Ola Isaksson

Mer från Madrid

Meny