Maten är central i Madrids uteliv. Det är många som kommer hit för stadens outtömliga utbud av restauranger och barer.
Matkvalitén är generellt hög och även en liten undanskymd kvarterskrog har ofta ostar, queso, skinkor, jamón, och annan mat som kan konkurrera med de trendigaste ställena. På senare år har utbudet internationaliserats och flera fusionkök har dykt upp där spansk mat på fantasifulla sätt kombineras med utländska mattraditioner.
Råvarorna får tala för sig själva, och kockarna vet hur de ska lyfta fram smakerna i dem. Det används sparsamt med såser och starka kryddor. Istället är en måltid ofta en mix av flera olika rätter med rena smaker. Även om den spanska maten har en stark egen identitet har den alltid influerats av omvärlden. Arabisk matlagningstradition har satt sin tydliga prägel sedan åren under muslimskt styre. Saffran, azafrán, mandlar, almendras, persikor, duraznos, och ris, arroz, är idag självklara inslag i matkulturen. Med koloniseringen kom också den nu så grundläggande potatisen, patata, och paprikan, pimiento.
”Råvarorna får tala för sig själva”
Det är kanske inte helt enkelt att förstå hur och när folk äter på barerna och restaurangerna. Några begrepp och vanor är därför bra att känna till på förhand för att få ut så mycket som möjligt av utelivet och maten oavsett om du äter frukost, lunch eller tapas.
Dagens lunch, Menú del Día
Trots en förhållandevis lätt frukost äter Madridborna lunch betydligt senare än i Sverige. Men när de väl gör det är det rejält.
Något av det mest prisvärda du kan äta i Madrid är en menú del día som vanligtvis serveras från halv två till fyra på eftermiddagarna. Detta är också det största målet för dagen och består som regel av en förrätt, primero, en huvudrätt, segundo, och en efterrätt, postre, eller kaffe, café. Det ingår också ett glas vin, vino blanco/rojo, öl, cerveza, eller läsk, refresco. En lunch kostar som regel mellan 12 och 15 euro.
Text och foto: Ola Isaksson