London på film

Film är kanske eskapism när det är som bäst. Här är våra favoriter när det gäller London på film!

The King’s Speech (2010)

Filmen handlar om hur Kung George VI (Colin Firth) kämpar för att överkomma sitt stammande tillsammans med sin talterapeat Lionel Rouge (Geoffrey Rush).

Notting Hill (1999)

Denna romantiska komedi med Julia Roberts och Hugh Grant i huvudrollerna utspelar sig i stadsdelen Notting Hill i London. Den framgångsrika skådespelerskan Anna (Roberts) möter William (Grant) som äger en resebokhandel. De inleder en romans, som utmanas av deras olika sociala status.

Pride (2014) 

Året är 1984 och LGBTQ-aktivister med bas i London bestämmer sig för att stödja gruvarbetarnas strejk mot Margaret Thatchers hårda ekonomiska insatser.

Sherlock Holmes (2009) 

De flesta känner till karaktären Sherlock Holmes. I denna filmatisering spelas han av Robert Downey Jr och hans kompanjon Doctor Watson av Jude Law.

Lock Stock and two smoking barrels (1988) 

Handlingen låter kanske inte vidare speciellt: ett gäng vänner som bestämmer sig för att råna en grupp kriminella. Men filmen är skriven och producerad Guy Ritchie och Lock Stock and two smoking barrels gjorde Guy Ritchie världskänd.

Love Actually (2003) 

Den charmiga romantiska komedin Love Actually följer flera olika par runt om i London under veckorna innan jul. Skådespelarensemblen består av stjärnor som Hugh Grant, Emma Thompson, Liam Neeson, Bill Nighy och Keira Knightley.

V for Vendetta (2005) 

En dystopisk politisk thriller i framtida London. Inspirerad av Guy Fawkes försök att spränga Londons parlament i den så kallade Gunpowder Plot år 1605, planerar frihetskämpen V ett liknande dåd.

Shaun of the Dead (2004) 

Shaun och hans kompis Ed hamnar mitt i zombieapokalypsen. De flyr till sin lokal pub, the Winchester, för att ta skydd. En komedi som i dag är en popkulturell referens.

Bend it Like Beckham (2002)

En romantisk komedi handlar om Jess, som vill bli professionell fotbollsspelare men hamnar i kläm med sina föräldrar som är ortodoxa sikher.

Sliding Doors (1998) 

Gwyneth Paltrow spelar Helen, som när hon springer för att hinna med ett tåg i Londons tunnelbana, plötsligt hamnar i ett parallellt universum.

Sugen på fler filmer? Kolla in IMDB för fler engelska filmer, eller läs Peppe Öhmans lista över de bästa filmerna i LA!

Mer från London

Meny