Varför besöka San Sebastián?

San Sebastián (på baskiska: Donostia) är en vacker kuststad i den spanska delen av Baskien. Här är fem anledningar till att nästa resa bör bokas hit.

En stad vid havet: njut av underbara stränder

Här ligger till exempel en av Europas mest berömda sandstränder, La Concha, känd för sin halvmåneformad och gyllene sand. Perfekt för både sol och bad, som promenader längs strandpromenaden.

San Sebastián är en stad välkänd bland surfare. Besök till exempel stranden Zurriola, en populär strand bland surfare och testa att dansa fram på vågorna, eller kolla på de som är riktigt duktiga på att surfa.

Besök för matkulturen

San Sebastián är världsberömt för sina pintxos, den baskiska versionen av tapas. Barerna i Gamla stan (Parte Vieja) serverar otaliga varianter av dessa läckra små rätter.

Staden är en populär destination för de intresserade av gastronomi – det finns gott om välkända restauranger i San Sebastián. Här ligger till exempel de berömda restaurangerna Arzak och Akelarre.

Kultur och festivaler

Staden är även känd för sina kulturevenemang. Populära årliga festivaler är till exempel San Sebastián International Film Festival, som lockar internationella stjärnor och filmfantaster varje september. I juli inträffar den årliga jazzfestival Jazzaldia. Besök och lyssna på världskända jazzmusiker.

En stad med närhet till naturen

San Sebastián ligger vackert vid Biscayabukten. Här ligger även bergen Monte Urgull och Monte Igueldo. Därför finns det gott om populära vandringsleder nära staden.

Historiska sevärdheter och arkitektur

Besök Parte Vieja (Gamla stan) och promenera längs smala, gamla kullerstensgator och över charmiga torg kantade med historiska byggnader. I detta område ligger också den vackra barockkyrkan Santa Maria del Coro.

För den som är mer intresserad av modern arkitektur är Kursaal Congress Centre ett populärt alternativ. Designat av Rafael Moneo, och används idag för kulturella evenemang och konserter.

Mer från Baskien

Meny