Baskiens flagga

Baskiens flagga, känd som Ikurina, har ett vitt kors och ett grönt så kallat andreaskors (eller krysskors) över en röd bakgrund.

Flaggan designades 1894 av Luis och Sabino Arana och det nationalistiska partiet för provinsen Biscay, men kom sedermera att användas av alla provinser i regionen.

Baskien sträcker sig över både Frankrike och Spanien och de båda länderna har haft olika inställning till den baskiska flaggan. I Spanien var Ikurina förbjuden från och med att fascisterna tog makten till att landet åter började demokratiseras 1977. Frankrike har aldrig förbjudit Baskiens flagga.

Regionen Baskien har i dag ett relativt omfattande självstyre. Baskien har länge haft en önskan om självständighet. Den basiska separatiströrelsen ETA (Euskadi Ta Askatasuna – Baskiska fosterlandet och friheten) bildades 1959 i protest mot den spanske diktatorn Francisco Francos förtryck av den basiska regionen. Målet var att skapa en självständig stat. Men ETA övergick till att bli en terrororganisation som länge genomförde kidnappningar, hot och politiska mord. 2011 infördes en officiell vapenvila och 2017 lämnade ETA ifrån sig sina vapen.

Mer från Baskien

Meny