Favoriten Bar Zeruko

En av mina absoluta favoriter bland pintxosbarerna är Bar Zeruko. Man kan känna förväntningarna hos de som köar inför det att baren öppnar för kvällen vid halvåttasnåret. Otåligheten, förväntan, positioneringarna i köbildningen.

Det är något alldeles speciellt som serveras på gastromodernistiska favoriten Zeruko, och dessutom till ett oförskämt billigt pris. Många pintxos här liknar inget du känner igen. Foie gras-kräm serveras i en strut med Pedro-Ximenesvin och rostade pinjenötter. Precis som en glass.

Här kan du också få en bit rå fisk som du själv röker på ett litet galler efter tycke och smak och mycket annat roligt. Prisbelönta Zeruko är, tillsammans med Fuego Negro, de i San Sebastián som mest omfamnat det moderna molekylära kökets tricks och samtidigt lyckas skapa fantastiskt attraktiva munsbitar. Gå dock inte i den alltför vanliga fällan att äta dig mätt på alla snygga kalla pintxos från baren. De är visserligen sensationella, men de varma är nästan alltid snäppet bättre! Roligare blir det inte i pintxosväg.

 

Bar Zeruko
Calle Pescaderia 10, San Sebastián
www.barzeruko.com