Steven Ekholm, författare till guideboken Mitt Baskien, berättar om sina besök på restaurangen Arzak.
Det är få restauranger i världen som betytt så mycket för mig personligen som Restaurante Arzak. Efter första besöket för många år sedan befann jag mig i en slags chockartad eufori i flera dagar. Jag minns att jag skrek rakt ut i taxin tillbaka till centrum efter en sextimmars lunch med extra allt. Efter detta första besök var tärningen kastad, det fanns ingen återvändo. Och för det är jag evigt tacksam. Juan Mari Arzak är tillsammans med vännen och trestjärniga kollegan Pedro Subijana på Akelarre, det nya baskiska kökets (vilket då även innebär det spanska kökets) gudfader. Hans enorma betydelse för matscenen i San Sebastián och Baskiens gastronomiska utveckling går verkligen inte att överskatta. Idag är det dottern Elena som leder det innovativa och fortfarande lika avantgardistiska köket i huset som hyst familjen Arzaks restaurang i flera generationer. Det är visserligen modernt men med stor kärlek till de traditionellt baskiska råvarorna. Särskilt de från havet. Trots att ha varit en av världens bästa restauranger i decennier och har behållit tre Michelinstjärnor sedan Hedenhös, är det Juan Maris och Elenas värme och generositet som slår en som de kanske viktigaste ingredienserna vid ett besök här. De driver verkligen en familjerestaurang och relationen med sina ofta återkommande gäster är fortfarande det viktigaste.
Restaurang Arzak
Alcalde J. Elosegi Hiribidea, 273, 20015 Donostia, Gipuzkoa
Text: Steven Ekholm