Elciego: charmig småstad med världsberömt vin

Den lilla staden Elciego, som ligger i den sydligaste delen av Álavaprovinsen, är en mycket charmig plats i sig själv, väl värd att utforska, med sina fina hus och palats från 1500- till 1700-talet, med vackra järnbalkonger och vapensköldar av sten på väggarna.

Likt de flesta andra småstäderna i området har man levt på vinodling i hundratals år, ibland arbetade man åt andra men tillverkade även vin till sig själv. Staden har fortfarande två tydliga delar, i den ena där man bor, och i den andra där de gamla vinbodegorna trängs på en lång rad. Men arbetade man för någon, var det nog sannolikt för den stora aristokratiska tungviktaren i byn, Marqués de Riscal.

Den världsberömda vinproducenten blev ännu mer berömd när man uppdrog åt Guggenheimarkitekten Frank O. Gehry att skapa ett hotell och restaurang mitt i vingården. Och vilket enastående resultat!

Det är inte billigt att bo här, så alternativen man har för att kunna titta lite närmare på mästerverket är att följa med på de guidade visningarna eller, som jag rekommenderar, boka bord på den fina Michelinbelönade restaurangen, så får du det bästa av båda världar.

www.marquesderiscal.com
www.hotel-marquesderiscal.com