The Handle Bar: kvarterskafé och cykelbutik

Stans främsta kaffe- och cykelhak är the Handle Bar vid Sea Point.

Cykling som motionsform har länge varit populärt i Kapstaden och vare sig man föredrar att färdas längs svepande landsvägar eller på ruffiga stigar på Taffelberget så är förutsättningarna fantastiska. Sea Point är en utmärkt utgångspunkt, så det är ingen slump att en av stans främsta mötesplatser för cykelentusiaster ligger just här: The Handle Bar. En kombinerad kaffebar och cykelbutik, där kaffet är så bra (och internet gratis) att även en hel del icke-cyklister väljer att titta in för att höja sin koffeinnivå.

Detta är mitt kvarterskafé och platsen där åtminstone hälften av den här boken har skrivits. Inredningen kan knappast vara mer sparsmakad, med omålade plywooddiskar och röda plåtstolar. Men det är gemytligt och välkomnande och man kan sitta precis hur länge man vill utan att känna sig som en inkräktare.

Grundarna, Jason och Nick, har cykling i blodet. Jason började sopa golvet på föräldrarnas butik Olympic Cycle redan innan han hade lärt sig att cykla utan stödhjul. Och Nick ägnar dagarna åt att flytta om bland butikens cyklar – mestadels fixies – för att de ska stå i rätt ordning när kunderna tittar in.

Många av Kapstadens inofficiella cykelgäng har The Handle Bar som start- och slutplats för sina helgturer mot Chapman’s Peak och Godahoppsudden. Enklare smörgåsar och kolhydratrika bakverk tillsammans med proteinshakes och andra godsaker står på menyn.

The Handle Bar
100 Main Road
thehandlebar.co.za

Text och foto: Andreas Karlsson

Mer från Kapstaden

Meny