Om man vill ha en riktigt äkta matupplevelse i kåkstäderna så finns det ingen genväg: det är bara att ge sig ut på gatan och prova det som många lokalbor äter.
Att skriva om det är alltid en risk, eftersom det tenderar att gränsa till exotifiering, men jag tar risken. I grytorna och på braai-gallren längs gatorna i kåkstäderna trängs nämligen fläsk och korvar med spännande kulinariska upplevelser som komage, fårhuvud, kycklingfötter och kycklingnäbbar.
Och med sedvanlig galghumor så har rätterna fått ganska festliga namn. Kycklingfötter och -näbbar refereras ofta till som walkie-talkie, och ett fårhuvud, som vid grillning får uppdragna mungipor, kallas i folkmun för smiley.
Ett bra och lättillgängligt ställe att prova en del av de här gatumatsspecialiteterna är på Idada Avenue. Det ligger runt hörnet från Philani och är ett tämligen säkert ställe att besöka, eftersom det är vanligt att turister passerar förbi – även om ganska få av dem stannar och äter.
Street food
Idada Avenue, Khayelitsha (och nästan varhelst du kommer i kåkstäderna)
Text och foto: Andreas Karlsson